Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Zoekmachinereputatiebeheer is een manier om de online reputatie in zoekmachines te waarborgen en indien nodig te wijzigen via SEO methoden. Deze methoden worden vooral toegepast door bedrijven en personen waar veel negatieve informatie over te vinden is. Wat is zoekmachinereputatiebeheer en hoe kan het online imago beïnvloed worden?

Wat is zoekmachinereputatiebeheer?

Zoekmachines zoals Google zijn gemaakt om zoektermen te matchen met webpagina’s. Dit doen ze op basis van relevantie. Als iemand zoekt naar een merk, bedrijf, product of persoon, dan zullen er diverse pagina’s op de zoekresultatenpagina staan. Het is mogelijk dat de bovenste pagina’s overwegend negatief zijn. Met zoekmachinereputatiebeheer kunnen partijen die zich benadeeld voelen door het zoekalgoritme proberen de zoekresultaten te beïnvloeden. Zo kan een winkel een slechte service leveren aan klanten. Zij schrijven recensies, reviews of er worden artikelen over gepubliceerd op nieuws sites. Wanneer deze berichtgeving prominent in de zoekresultaten verschijnt kan dit zeer nadelig zijn voor de persoon of organisatie. Terecht of niet, dit is geen wenselijke situatie. De betekenis van zoekmachinereputatiebeheer staat voor het ‘masseren’ van de zoekresultaten, want koppelingen laten verwijderen is in principe niet mogelijk.

Lawine aan positiviteit

Er zijn verschillende manieren om de zoekresultaten te manipuleren, daarbij is het van belang om volgens de richtlijnen van zoekmachines te werken. Een methode is het publiceren van veel positieve content via diverse kanalen en deze content optimaliseren voor zoekmachines. Zo kunnen deze berichten de negatieve pagina’s ‘onzichtbaar’ of op z’n minst minder goed vindbaar maken. Wanneer het een bewuste manipulatie betreft kan dit zowel voor het zoekalgoritme als voor de lezer averechts werken. Hoewel online strategieën deels afwijken van traditionele media zijn deze praktijken zeker niet nieuw. ‘Spin Doctors’ zijn professionals die specialiseren in reputatiebeheer. De redenen kunnen uiteenlopen van lastercampagnes om mensen of organisaties in een kwaad daglicht te stellen, het verbergen van persoonlijke details zoals homoseksualiteit of een concurrent die bewust negatieve berichten verspreidt over vakgenoten.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z