Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

yieldable is een term die vaak wordt gebruikt in de hospitality sector om de opbrengsten van kamers te classificeren. Er is onderscheid te maken tussen kamers die flexibel geprijsd worden en kamers die gereserveerd zijn voor vaste tarieven. Soortgelijke praktijken zijn ook van toepassing op de luchtvaart waar regelmatig dezelfde stoelen tegen verschillende tarieven worden aangeboden. Wat is yieldable en hoe kan een hotel of vliegmaatschappij hiermee de omzet verhogen?

Wat is yieldable?

Hoewel de term voornamelijk bekend is vanuit de hospitality sector komt de betekenis van yieldable voort uit de luchtvaart. Aan het begin van de jaren tachtig werden methoden ontwikkeld om de opbrengst per stoel zo hoog mogelijk te maken door doelgericht te sturen op vraag en aanbod. De vroege boekers waren bereid de standaard prijs te betalen, maar niet alle stoelen werden voor deze prijs beschikbaar gesteld. Zo werden er een aantal plaatsen gereserveerd voor personen die op het laatste moment tegen (bijna) iedere prijs een ticket zouden kopen. Deze stoelen leveren een hogere yield ofwel opbrengst op. Als deze stoelen uiteindelijk toch niet bezet worden is het mogelijk dat ze via last-minutes alsnog goedkoop van de hand gaan.

Spelen met prijzen

Hotels en vliegmaatschappijen moeten flink investeren en de operationele kosten liggen hoog. Om de balans rond te krijgen werken ze vaak op basis van omzetcijfers en kijken ze niet zozeer naar de opbrengst of winst per kamer of stoel. Het gaat om het grote geheel. Door prijzen te laten fluctueren kan de totaalomzet voordeliger uitpakken dan standaard prijzen te hanteren. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen yieldable en non-yieldable objecten. De flexibiliteit is niet van toepassing op een deel van het aanbod, die bijvoorbeeld via touroperators tegen vooraf bepaalde tarieven geboekt zijn. Soms komen klanten voor vreemde situaties te staan, zoals hotels die uitgestorven zijn terwijl er geen kamers meer vrij zijn, of dubbel geboekte vliegstoelen waarbij degene met het duurste vliegticket de stoel toegekend krijgt.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z