Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

year over year of afgekort YOY is een term die wordt gebruikt in financiën om twee of meer jaarlijkse termijnen met elkaar te vergelijken. Bijvoorbeeld om de prestaties van een onderneming over meerdere jaren naast elkaar te leggen. Naast metingen in een jaar kan het ook periodes binnen een jaar betreffen. Wat is year over year en welke informatie kan hieruit ontleend worden?

Wat is year over year?

Als een bedrijf in 2020 een groei heeft doorgemaakt van 5% procent, dan kan dit op zichzelf als positief worden aangemerkt. Als de winst over het jaar ervoor 15% was zal de vraag gesteld worden waarom de groei stagneert. Door year over year analyses uit te voeren kunnen cijfers in context worden geplaatst. Daarbij is het overigens niet noodzakelijk dat het om een volledig (boek)jaar gaat, het kunnen bijvoorbeeld ook kwartaalcijfers uit het derde kwartaal zijn over meerdere jaren. Het is wel een voorwaarde dat dezelfde periode over twee of meer jaren wordt gekozen.

Ook voor aandeelhouders

Koersen op de beurs kunnen stijgen en dalen, dit kan zeer frustrerend zijn voor actieve beleggers. Gisteren lag de koers hoger, nu lager, moet je wachten of direct verkopen? Door bijvoorbeeld een year over year overzicht voor 10 jaar te nemen kun je de waan van de dag achter je laten en de cijfers in een breder perspectief plaatsen. Bij nieuwe beursgenoteerde bedrijven is dit niet mogelijk, daarom ligt het risico hoger bij het maken van investeringen.

Meer zicht op seizoenen

Hoewel de term year over year over afgelopen jaren gaat, kan het ook een maand of seizoen binnen dat jaar zijn. Zo kan er ontdekt worden dat verkopen in de zomer zijn toegenomen in de loop der jaren, of juist zijn gedaald in de herfst. Dit geeft meer data om de bedrijfsstrategie te bepalen. Omdat externe factoren ook een rol kunnen spelen kan niet blind worden vertrouwd op deze meetmethode, het maakt onderdeel uit van een meer volledige analyse.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z