Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Woordmerk, of in het Engels wordmark, is een term die staat voor de weergave van een merknaam in tekst zonder logo. De merknaam wordt op een herkenbare wijze afgebeeld, soms met specifieke elementen in de vormgeving om een additionele boodschap uit te beelden. Wat is woordmerk en hoe kan een merk hiermee onderscheid maken?

Definitie woordmerk

Een merknaam bestaat uit één of meer woorden of een lettercombinatie zonder verdere betekenis. Een woordmerk is een merknaam waarbij het design specifiek is voor dit merk. Er zijn verschillende kenmerken die de herkenbaarheid van een woordmerk bepalen zoals:

Het lettertype
Hoofdletters en/of kleine letters
Kleurgebruik
Kenmerken als vetgedrukt of schuinschrift

Als merknamen worden gebruikt in teksten dan zullen de meeste visuele kenmerken niet zichtbaar zijn. Als merken ervoor kiezen om af te wijken van standaard formattering dan wordt dit niet altijd gevolgd in externe publicaties. Zo wordt funda standaard met een kleine letter ‘f’ geschreven, in praktijk wordt vaak een hoofdletter ‘F’ gebruikt omdat het een naam betreft.

Verborgen boodschap in woordmerken

FedEx is een sterk voorbeeld van een woordmerk waar een verborgen boodschap is opgenomen in de formattering van de letters. De hoofdletter ‘E’ staat tegen de kleine letter ‘x’. Er is gekozen voor een sans-serif lettertype waardoor de lege ruimte tussen de letter op een pijl naar rechts lijkt. FedEx is een logistiek bedrijf dat op deze wijze zonder een logo toch een sterk woordmerk neerzet.

Er kunnen ook andere manieren zijn om een boodschap uit te dragen met een woordmerk. Zo veranderde McDonald’s de standaard kleuren van rood/geel naar groen/geel. Het lettertype en de merknaam bleef onveranderd. De groene kleur staat symbool voor een meer duurzaam imago. Dit soort aanpassingen kunnen een reflectie zijn van de bedrijfsactiviteiten, ze kunnen ook zuiver promotioneel van aard zijn.

Woordmerk is geen afkorting

Een woordmerk wordt voluit geschreven en is dus geen afkorting van een merknaam. General Motors kan een woordmerk zijn maar GM is een lettermerk. Een woordmerk kan niet zomaar auteursrechtelijk beschermd worden. Het is overigens niet toegestaan om de merknaam over te nemen. Een bedrijf zou wel hetzelfde lettertype kunnen gebruiken in combinatie met de kleuren met een andere merknaam.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z