Wollig is een term die gebruikt wordt om omslachtig taalgebruik te beschrijven. Met veel woorden om een eenvoudig concept uit te leggen, of het overmatig gebruik van ingewikkelde termen wat een negatieve impact op de leesbaarheid van een tekst heeft. In marketing kan het de kern van een boodschap onduidelijk maken, het kan ook juist een strategie zijn om producten of diensten anders te doen voorkomen. Wat is wollig en hoe werken Wollige teksten in marketing?
Als student heeft iedereen wel ooit een onderwijzer moeten aanhoren die uren vol praat maar eigenlijk niet bijster veel informatie overdraagt. Politici hebben er ook een handje (of mondje) van om door te dreunen met vaak ingewikkelde termen, terwijl er inhoudelijk gezien weinig nieuwe informatie geboden wordt. Dit is in het kort de betekenis van wollig. Uitspraken of geschreven teksten die onnodig lang zijn of voorzien zijn van complexe termen die de boodschap minder duidelijk maken. In marketing komen dit soort teksten ook voor, hoewel deze praktijk in theorie wordt afgeraden zijn er toch situaties waarin wollige teksten voordelig kunnen uitpakken.
“Think Different”, “Even Apeldoorn bellen” en “Echt HEMA”. Herkenbare reclame slogans die met twee of drie woorden de kern van de boodschap weergeven. Bij een slogan telt ieder woord. Daarbij kan het een uitdaging zijn om enkele woorden te bedenken die A: perfect passen bij het merk en B: niet eerder gebruikt zijn. Sommige merken houden langdurig vast aan dezelfde slogan, andere experimenteren wat meer. Zo kwam Albert Heijn in 1981 met “’s Lands grootste kruidenier blijft op de kleintjes letten” wat meer op een (lange) slogan voor een kinderdagverblijf lijkt.
Het Google zoekalgoritme geeft pagina’s met meer tekst doorgaans een betere positie in de zoekresultaten. Dit heeft ervoor gezorgd dat webpagina’s vaak gevuld worden met wollige teksten om maar tot duizenden woorden te komen. Het kan ook de schijn van autoriteit wekken. Daarnaast is het aangetoond dat hoe langer een persoon betrokken leest of luistert, hoe hoger de kans op conversie ligt. Dit is bijvoorbeeld een vaak toegepaste strategie in telefonische acquisitie.