Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een winwin situatie betekent dat er twee partijen zijn die beide voordeel behalen uit een situatie. Dit kan een juridische overeenkomst zijn of een zakelijke transactie. De wijze waarop ‘winnen’ geïnterpreteerd kan worden is echter niet eenduidig te bepalen. Daardoor kan het netto resultaat negatief uitpakken voor één van de betrokken partijen. Wat is winwin situatie en in welke situaties kun je niet spreken van winst?

Definitie winwin situatie

“Waar twee ruilen, zal er één huilen.” Dit is niet het geval bij een winwin situatie. Ditmaal zijn er twee partijen die tot een overeenkomst geraken waar beiden voordeel uit halen. Bij een verkoop zou dit het uitgangspunt moeten zijn. Een winkelier verkoopt een product en maakt winst. De klant heeft baat bij het aangekochte product. Beide partijen zijn tevreden. Als de winkelier echter een slecht product verkoopt voor een hoge prijs dan is de klant een verliezer. Winstbejag en persoonlijk gewin kan de balans verstoren.

Sponsoring creëert winwin situaties

Een merk sponsort de outfits van een sportclub. De sporters krijgen gratis een tenue aangeboden met het logo van de sponsor prominent op het shirt. Dit is goed voor de sporters en het merk kan meer omzet genereren door de goodwill die het merk met deze actie vergaart. Er is dus sprake van een winwin situatie. Het merk had hetzelfde budget ook kunnen spenderen aan een reclame campagne. In dat geval kan het merk ook ‘winnen’. De andere winnaar is de publicatie waar het geld wordt besteed. De klant kan in het tweede voorbeeld ook een winnende partij zijn als het een advertentie met korting betreft.

Twee winnen, de derde verliest

Als er wordt gesproken van een winwin situatie dan gaat het om twee partijen. Het is mogelijk dat er meerdere partijen betrokken zijn die niet erkend worden in deze situatie. Zo is het mogelijk dat een winkel een grote partij producten inkoopt die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum lopen. De klant betaalt een lagere prijs, de winkel maakt een bescheiden winst. Dat is vanuit het oogpunt van de winkelier en de klant een winwin situatie. De oorspronkelijke leverancier heeft echter verlies gemaakt omdat de goederen ver onder de marktprijs zijn verkocht. Zo is er een partij die verloren heeft maar die wordt in deze transactie niet meegenomen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z