Win-win is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat beide partijen in een overeenkomst voordeel genieten. Dit kan een standaard uitkomst betreffen zoals dat gangbaar is bij transacties, het kan ook doelen op een situatie die normaal gesproken niet in het voordeel uitvalt van beide partijen. Wat is win-win en wat zijn enkele voorbeelden van dit soort situaties?
Wanneer een klant een product koopt in een winkel, en daar tevreden mee is, dan profiteren zowel klant als verkoper. De klant profiteert van het aangekochte product, de verkoper profiteert van de winst. Dit kan als win win situatie voorbeeld beschouwd worden, al is deze uitkomst zo algemeen dat het eigenlijk niet als zodanig aangemerkt kan worden. Wanneer de verkoper ruimte moet vrijmaken in het magazijn, en de klant het product tegen een aantrekkelijke korting koopt, dan kun je wel spreken van een win-win situatie. De ruimte is voor de verkoper op dat moment van groter belang dan de winstmarge, de klant koopt een product voor een lagere prijs dan normaal.
Bij onderhandelingen kan er een uitdaging bestaan om te ‘winnen’. Je wilt zelf voordeel behalen, het meest voordeel wordt behaald als de tegenpartij benadeeld wordt. Dit is een strategie die rendement op kan leveren, al is het doorgaans op de korte termijn. De andere partij zal niet graag opnieuw zaken doen met iemand die alleen aan het eigenbelang denkt. Wanneer bij een onderhandeling de partijen een situatie creëren die voor beide partijen voordelig is, dan kan men spreken van een win-win situatie.
In promotionele uitingen wordt vaak het voordeel voor klanten benadrukt, zonder melding te maken van het voordeel voor de aanbieder. Een toenemend aantal bedrijven stuurt op een coöperatief voordeel, regelmatig in context van welzijnswerk, betere arbeidsomstandigheden of minder belasting op het milieu. Denk aan Tony’s Chocolonely met de slogan “Samen maken we chocolade 100% slaafvrij”. Jij een lekker stuk chocolade, mensen op de cacaoplantage worden niet meer uitgebuit.