Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Whois is een protocol dat bestemd is om de basisgegevens van een IP-adres of domeinnaam op te vragen. Tot deze standaard informatie behoren doorgaans de contactgegevens van de eigenaar van een domein, de provider en namen van de DNS-servers. Wat is whois en waar vraag je dit op?

Wat is whois?

Ieder domeinnaam dat actief is werd ooit geregistreerd door een geautoriseerde domeinregistrant. Deze adressen worden centraal beheerd, zowel op extensie niveau als per regio. De whois-servers zijn onderverdeeld in:

  • ARIN voor de Verenigde Staten en Canada.
  • RIPE NCC voor Europa, Midden-Oosten en Centraal Azië.
  • APNIC voor Azië
  • LACNIC voor Zuid-Amerika
  • AfriNIC voor Afrika
  • IANA en RADb voor wereldwijde registratie

ICANN staat voor Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, het betreft een Amerikaanse non-profit organisatie die zorg draag voor de coördinatie, onderhoud en beheer van diverse databases betreffende identificatie op het internet.

SIDN staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland, deze organisatie beheert alle .nl domeinen voor websites die zich richten op Nederland.

Welke informatie is zichtbaar?

Er zijn verschillende manieren om domain info op te vragen. Voor domeinnamen met een .nl extensie wordt de database beheerd door SIDN. De basisinformatie is openbaar toegankelijk. Denk aan de naam van de houder, een e-mail adres en de registrant. Wanneer het een organisatie betreft is de persoon die een domeinnaam geregistreerd heeft niet zichtbaar. Ook de datum van registratie en mogelijke wijzigingen zijn openbaar gesteld. Ieder land heeft in principe een eigen Whois-server, bij algemene extensies zoals .com, .net en .org zal het een gedistribueerde registry betreffen met doorverwijzing naar de feitelijke registrant.

Verschil tussen IP adres en domeinnaam

Een IP adres is een adres dat gebruikt wordt door computers, servers en andere apparaten om elkaar te identificeren. Een domeinnaam is een door mensen leesbare tekst die verwijst naar een specifieke website. Een IP adres kan via meerdere domeinnamen gebruikt worden, bijvoorbeeld bij een .nl en een .com domein die beide naar dezelfde website verwijzen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z