White-hat SEO staat voor zoekmachine optimalisatie, op een wijze die voldoet aan de richtlijnen die ontwikkelaars van zoekmachines stellen. Deze vorm van optimaliseren voor zoekmachines richt zich vooral op de gebruiker. Daarmee is het de tegenhanger van black-hat SEO, waarbij methoden gebruikt worden die niet voldoen aan de richtlijnen. Wat is white-hat SEO en waar liggen de grenzen?
Het is van belang dat websites gevonden worden in zoekmachines als Google. Door gebruik te maken van Search Engine Optimization (SEO) worden websites beter geïndexeerd met als resultaat een hogere ranking bij zoekopdrachten. De methoden die hiervoor worden toegepast voldoen aan de richtlijnen van bedrijven als Google en Microsoft, en zijn gericht op het verbeteren van de kwaliteit voor de gebruikers. Uiteraard is het wel de bedoeling voor commerciële aanbieders om middels white-hat SEO beter te scoren dan de concurrentie.
De termen ‘witte hoed’ en ‘zwarte hoed’ komen van de oude (zwart-wit) cowboy films, waarin de helden vaak een witte hoed droegen, en de schurken een zwarte hoed om duidelijk onderscheid te maken tussen de karakters. Bij black-hat SEO worden methoden toegepast die niet voldoen aan de huidige richtlijnen, met als voornaamste doel hoger te ranken om zoveel mogelijk bezoekers te trekken ongeacht de relevantie.
De oplossing komt doorgaans pas nadat er een probleem is. Toen zoekmachines nieuw waren, zochten ze op kwantiteit in zoekwoorden. Vaker een specifiek woord gebruiken betekende een hogere relevantie. Omdat te veel aanbieders hier misbruik van maakten en gewoon de pagina’s vulden met de meest populaire zoekwoorden, werd het zoekalgoritme verbeterd. Een andere methode die vaak werd gebruikt, waren backlinks. Binnen PageRank van Google wordt er veel waarde toegekend aan links die, door middel van linkbuilding, vanuit andere websites naar een pagina verwezen. Voorheen werd hier niet getoetst op relevantie, bedrijven kochten gewoon backlinks van link-farms. Toen Google hier een stokje voor stak daalde veel websites enorm in de zoekresultaten. Wat op het ene moment nog white-hat SEO is, kan het volgende moment niet meer acceptabel zijn.