Een wederzijdse link is een koppeling die voortkomt uit een uitwisseling met een ander domein. Het doel van deze koppelingen is het verbeteren van de ranking in zoekmachines voor beide pagina’s. De Engelse term voor dit soort koppelingen is ‘Reciprocal Link’. Wat is een Wederzijdse Link en hebben ze effect op de positie in Google?
De basis van het Google zoekalgoritme is PageRank. Dit is een algoritme dat genoemd is naar Larry Page, één van de oprichters van Google. De gedachte achter PageRank is dat een pagina die vaak gelinkt wordt vanuit andere domeinen een hoge relevantie heeft en daarmee een hogere positie in de zoekresultaten verdient. Wanneer twee websites een wederzijdse link uitwisselen profiteren beide domeinen ervan, zonder noodzaak voor betaling of andere vorm van compensatie. Omdat Google vrij eenvoudig dergelijke Linkruil kan controleren is de meerwaarde voor de ranking doorgaans niet zo groot.
Een reden voor de afnemende focus op koppelingen is de opkomst van Linkfarms. Dit is een denigrerende term voor bedrijven die Linkruil faciliteren, met weinig of geen toegevoegde waarde voor een bezoeker. Het zoekalgoritme werd aangepast om koppelingen met weinig waarde niet langer te belonen, daarmee is de waarde van een wederzijdse link gedaald.
In de betekenis van wederzijdse link is er sprake van een AB uitwisseling. Pagina A verwijst naar B, en B verwijst naar A. Omdat het zoekalgoritme dit soort zoekmachine optimalisatie eenvoudig kan constateren is er een iets meer complexe vorm bedacht genaamd ABC-linking. Pagina A verwijst naar B, B verwijst naar C en C verwijst naar A. Zo is er geen direct verband te leggen. Hoewel het met name voor hobby pagina’s of blogs die zich richten op een specifieke doelgroep interessant kan zijn om links en daarmee ook bezoekers uit te wisselen, is de meerwaarde voor SEO discutabel en behoort daarmee niet tot de voornaamste optimalisatie methoden.