Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De websitestructuur staat voor de wijze waarop de website is ingedeeld. Denk aan categorieën, subcategorieën, pagina’s met specifieke informatie of een blog pagina. Deze structuur moet uiteraard duidelijk te navigeren zijn voor bezoekers, daarnaast kan een goede structuur ook voordeel bieden voor commerciële doelstellingen en voor zoekmachine optimalisatie. Wat is websitestructuur en welke invloed heeft dit op SEO?

Definitie websitestructuur?

De meeste websites bestaan uit een hoofdpagina waar de bezoekers op binnenkomen, dit wordt ook wel de landingspagina genoemd. Vanuit deze pagina is er vaak een vertakking in categorieën, eventueel subcategorieën en afzonderlijke pagina’s. Vaak betreft het een boomstructuur die die zich steeds verder uitbreidt op de lagere niveaus.

Invloed van de websitestructuur op de bezoeker

Om bezoekers langere tijd op een website te houden, en daarmee de mogelijkheden tot conversie te verhogen, is het van belang dat andere pagina’s met content eenvoudig te vinden zijn, met links die uitdagen tot interactie. Daarbij moet er een balans worden gevonden tussen duidelijke beschrijvingen maar ook het opwekken van interesse. Naast een navigatiebalk kan er ook vanuit de tekst worden gelinkt naar andere pagina’s die zich op verschillende niveaus kunnen bevinden. Websites die bestaan op basis van advertenties, proberen bezoekers steeds te verleiden nieuwe links te klikken. Er werd ooit een parodie site “ClickHole” in het leven geroepen als reactie op deze strategie.

Invloed van websitestructuur op zoekmachines

Voor een webcrawler is het van belang dat de websitestructuur duidelijk en zichtbaar is. Zo worden pagina’s achter een login of invulformulier niet geïndexeerd, en dat is niet altijd voordelig. Ook dode links moeten vermeden worden. Interne links kunnen voordeel bieden voor de ranking in zoekmachines. Met een sitemap kan het zoekwerk voor de webcrawlers vereenvoudigd worden, met als resultaat een optimale SEO.

Hoewel de optimale websitestructuur voor een persoon anders zal zijn dan voor zoekmachines, bestaan er zeker overlappingen. Het is daarom wenselijk om de structuur voor zowel personen als webcrawlers te optimaliseren.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z