Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De websitesnelheid staat voor de tijd die het kost om een website in te laden. Doorgaans betreft dit de hoofdpagina van een domein, maar ook de snelheid van subpagina’s kan worden gemeten om de prestaties van de gehele website te indexeren en analyseren. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe snel een website wordt geladen. Wat is websitesnelheid en hoe wordt dit gemeten?

Definitie websitesnelheid

Hoe langer het duurt om een webpagina te laden, hoe groter de kans dat een bezoeker afhaakt voordat de pagina geladen is. Daarnaast zal de gebruikerservaring beter zijn wanneer een website en de achterliggende pagina’s snel worden weergegeven. De websitesnelheid speelt een belangrijke factor in het succes van een website, niet alleen voor bezoekers maar ook voor zoekmachines.

PageSpeed Insights

Google heeft een API ontwikkeld om de voornaamste prestatie factoren van een website in kaart te brengen: PageSpeed Insights. Er worden hiervoor verschillende meetpunten bepaald, waar een score van snel, gemiddeld of langzaam uit voortkomt. Deze scores komen vanuit de Chrome User Experience Report. Twee belangrijke criteria zijn First Contentful Paint en First Input Delay:

  • First Contentful Paint: De tijd die het kost om content van een pagina weer te geven.
  • First Input Delay: De tijd die het kost voordat de gebruiker een actie onderneemt.

Er zijn ook andere diensten om de snelheid van websites en toegang tot pagina’s te meten, waarvan Pingdom een bekend voorbeeld is.

Afwijking in websitesnelheid per apparaat

Niet alleen de server zijde is van belang om de websitesnelheid te meten, ook het apparaat waar de website op bekeken wordt speelt een rol. Zo is het mogelijk dat een website die niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten op een desktop computer sneller laadt. Ook scripts die wel of niet geladen kunnen worden, eventuele plug-ins en rich media kunnen de snelheid van laden sterk beïnvloeden.

Hoewel een aantrekkelijke en opvallende pagina aanspreekt bij een bezoeker, speelt de websitesnelheid ook een belangrijke factor in de kwaliteit van de pagina. Dit geldt niet alleen voor bezoekers maar ook voor de ranking in zoekmachines.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z