Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Website – eigenaren zijn de personen of organisaties die eigendomsrechten hebben op het adres en/of de content van een website. Er kunnen meerdere rechthebbenden zijn, afhankelijk van de overeenkomst en het specifieke onderdeel van een site. Wat zijn website – eigenaren en hoe kun je achterhalen wie eigenaar is van welk deel?

Wat zijn website – eigenaren?

Op een uitzondering na heeft een website meerdere eigenaren. Tenminste, wanneer je de verschillende elementen van sites splitst naar de afzonderlijke elementen. Hier zijn de vier voornaamste partijen die van toepassing zijn:

1. Opdrachtgever

Dit is de partij die bepaalt dat er een site moet komen. Dit kan bijvoorbeeld een fabrikant zijn, een winkeleigenaar of een media outlet. Het is ook mogelijk dat een privé persoon een pagina online publiceert. In alle gevallen kunnen we spreken van een initiatiefnemer of opdrachtgever.

2. Domeinregistrant

Iedereen kan in principe een domeinnaam registreren, maar dit verloopt altijd via een geautoriseerde domeinregistrant. Dit zal een commerciële partij zijn die doorgaans ook andere services aanbiedt zoals webhosting of webdevelopment. De registrant dient namens de opdrachtgever een aanvraag in bij de ICANN, de overkoepelende autoriteit die alle top-level domeinnamen beheert. De registrant is daarmee eigenaar van de domeinnaam.

3. Content producent

Dit is de partij die content produceert voor publicatie op de website. Denk aan het schrijven van teksten, het ontwerpen van afbeeldingen of de productie van videoclips. Normaal gesproken zullen de gebruiksrechten overgedragen worden aan de opdrachtgever, de auteursrechten blijven bij de oorspronkelijke producent. In het geval van ‘stock’ content is er sprake van een niet-exclusieve gebruiksovereenkomst. Zo kan een foto of achtergrond muziek op meerdere websites vertoond worden.

4. Hosting provider

Hier wordt de data opgeslagen en toegankelijk gemaakt voor internetgebruikers. Juridisch gezien is het niet altijd helder waar de aansprakelijkheid ligt. Wanneer er bijvoorbeeld illegaal materiaal op een server wordt ondergebracht zoals auteursrechtelijk beschermde films of kinderporno, zal bepaald moeten worden wie de eigenaar is, en wie verantwoordelijk gehouden kan worden voor de verspreiding van dit materiaal.

Via Whois kun je de eigenaar van een website achterhalen. Daarbij wordt alleen de domeinregistrant weergegeven, niet de opdrachtgever.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z