Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Webruimte of in het Engels Webspace is opslagruimte die op een externe server wordt opgeslagen. Deze ruimte kan worden gebruikt om digitale bestanden op te slaan voor eigen gebruik of om openbaar te delen. Websites worden op dergelijke ruimte geplaatst zodat ze wereldwijd bereikbaar zijn, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Wat is webruimte en waar worden de kosten op gebaseerd?

Wat is webruimte?

Alles wat zichtbaar is op het internet komt van een opslagmedium. Als iemand een website op de schijf van een persoonlijke laptop plaatst, dan zou deze website niet meer toegankelijk zijn wanneer de laptop uitgeschakeld wordt. Daarom wordt er gebruik gemaakt van hosting providers die schijfruimte gratis of tegen betaling aanbieden. De betekenis van webruimte is daarmee de schijfruimte die specifiek bestemd is om digitale bestanden te delen via een internetverbinding. Deze data kan openbaar aangeboden worden, het is ook mogelijk dat het informatie betreft tegen betaling of voor privé gebruik. De grootste aanbieder van Webspace kan uitgedrukt worden in hoeveelheid data, of op basis van websites die gehost worden. GoDaddy en Amazon (AWS) zijn grote spelers in deze markt. De dominantie van Amazon is zo groot dat er een Amazon Atlas via WikiLeaks werd vrijgegeven waarin de datacentra van dit bedrijf worden vermeld.

De kosten van ruimte op het web

Af en toe lijkt het alsof ruimte op het internet gratis is. Bedrijven geven soms zelfs onbeperkt ruimte weg voor opslag van bijvoorbeeld foto’s. Webruimte kopen lijkt dan haast overbodig. Toch zijn er wel degelijk redenen om gebruik te maken van betaalde hosting. Zo is het niet de bedoeling om een commerciële website op een gratis Dropbox account te plaatsen. Ruimte die bestemd is voor backup zal doorgaans minder snel toegankelijk zijn. Zo wordt er ook onderscheid gemaakt tussen HDD en SDD opslag waarvan het tweede type sneller is. Verlies van data is een potentieel gevaar, bij commerciële contracten zullen doorgaans backup faciliteiten aangeboden worden.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z