Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Webmail is een vorm van e-mail die toegankelijk is via een standaard webbrowser. Het is daarmee niet nodig om een mail applicatie te installeren, hoewel deze berichten wel in mail apps te gebruiken zijn. In tegenstelling tot andere e-mail protocollen is het niet mogelijk om berichten te lezen zonder verbinding te maken met het internet. Wat is een webmail en welke providers bieden deze vorm van mail aan?

Wat is webmail?

De eerste concepten voor webmail ontstonden omstreeks het midden van de jaren negentig. Webex behoort tot de eerste commerciële producten dat werd uitgebracht door Lotus. Bij standaard POP mail is er sprake van een mailprogramma dat contact legt met een mailserver, berichten ophaalt en die vervolgens wist van de server. Dan kunnen mails lokaal worden opgeslagen, bewerkt en nieuwe berichten kunnen opgesteld worden alvorens deze online te verzenden. Door de toename van mobiele apparaten en ‘always-on’ internet groeide de behoefte aan een decentraal systeem. Met webmail konden e-mails decentraal beheerd worden, doorgaans via het IMAP protocol.

Wie biedt online webmail aan?

Veel telecombedrijven bieden hun eigen mail service aan, die soms ook te koppelen is aan andere mailproviders en social media diensten. Zo kun je webmail van Ziggo ook gebruiken om Gmail berichten op te lezen, KPN webmail heeft door overnames een flink aantal mogelijke extensies in gebruik waaronder @planet.nl, @freeler.nl, @onsmail.nl of @snelnet.net. Omdat veel gebruikers niet beperkt willen zijn tot de dienstverlening van hun provider, wordt er doorgaans gebruik gemaakt van externe aanbieders. Denk aan een Gmail of Outlook adres, respectievelijk van Google en Microsoft. Ook hier zijn weer diverse extensies mogelijk waaronder hotmail.com, live.nl en outlook.com.

Omdat het mogelijk is om de meeste mailaccounts zowel via de browsers als met apps te beheren is er nauwelijks onderscheid meer te maken tussen de verschillende methoden en protocollen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z