Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Webinar is een samentrekking van ‘web’ en ‘seminar’. Het is een presentatie die rechtstreeks plaatsvindt via het internet waar deelnemers vanaf verschillende locaties kunnen deelnemen. De inhoud kan variëren, bijvoorbeeld een workshop, een training, een lezing of een college. Afhankelijk van de webinar kan deze ook interactief zijn. Wat is een webinar, wat heb je nodig en wat zijn de mogelijkheden?

Definitie webinar?

Om een presentatie te houden is het niet nodig voor de participanten om in dezelfde ruimte samen te komen. Met een camera, microfoon, internetverbinding en presentatie software kan een spreker een webinar organiseren voor deelnemers die zich over de hele wereld kunnen bevinden.

Webinar software

Er zijn programma’s die speciaal gericht zijn op dit soort presentaties zoals Adobe Connect, Livestorm, BigMarker en GoToMeeting. Maar ook een social media platform zoals Facebook of de streaming service Twitch zijn geschikt voor webinars. In tegenstelling tot een vooraf opgenomen presentatie is er bij een webinar meestal een optie tot interactiviteit. Denk aan het stellen van vragen via een chat venster, of het communiceren met deelnemers. Het is voor zowel de organisator als voor de deelnemer van belang om over een betrouwbare internetverbinding te beschikken.

Webinars als marketinginstrument

Naast het aanbieden van informatie kan een webinar ook als vorm van online marketing gebruikt worden. Hier zijn drie voorbeelden van commerciële webinars:

  1. Een live demonstratie van een softwarepakket om bestaande klanten en potentiële kopers meer inzicht te geven in de functionaliteit van het pakket.
  2. Een workshop make-up met producten van een specifiek merk die direct via een webshop aangeschaft kunnen worden.
  3. Een basiscursus over een onderwerp waarbij de cursisten zich kunnen aanmelden voor een betaalde vervolgcursus of aanvullende diensten.

De tijdstippen van de webinars moeten vooraf bekend gemaakt worden. Afhankelijk van de inhoud kan de webinar voor een beperkt publiek worden georganiseerd, het is ook mogelijk om de presentatie openbaar te maken.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z