We-commerce is een vorm van E-commerce waarbij de sociale factor een rol speelt. In plaats van een individuele benadering wordt de online klant in contact gebracht met andere klanten. Er zijn verschillende manieren om klanten onderling te laten communiceren, deze contactmomenten kunnen door aanbieders worden gefaciliteerd, ze kunnen ook vanuit de consument ontstaan. Wat is we-commerce en wie faciliteert de mogelijkheden?
Winkelen in een winkelcentrum is niet alleen bedoeld om goederen aan te schaffen, er is ook zeker een sociaal element aanwezig. Lopen langs winkels en winkelend publiek, rondneuzen terwijl er ook andere klanten zijn die hetzelfde doen, en tips of adviezen uitwisselen om tot een aankoopbeslissing te komen. Online ligt dit anders, in een webshop is er niet direct communicatie met andere klanten. Het is alsof je in een winkel stapt die exclusief voor jou is gemaakt. Het ontbreken van een sociaal element wordt door een aantal marketing professionals als een tekortkoming gezien. Daar is de term ‘We Commerce’ uit voortgekomen.
Het publiceren van gebruikerservaringen is een duidelijk voorbeeld van sociaal shoppen waarbij de mening van andere klanten een rol speelt. Delen en liken van social media berichten en Influencer marketing zijn ook voorbeelden van we-commerce. Naast elkaar inspireren en motiveren kan ook een concurrentiestrijd in de hand worden gewerkt door bijvoorbeeld meldingen als “nog slechts enkele stuks op voorraad” of “er kijken momenteel 5 personen naar dit aanbod” te laten zien. Het is ook mogelijk dat consumenten samen een grootschalige inkoop met korting regelen, om zo collectief voordeel te behalen.
De betekenis van We-commerce is een ruim begrip waarbij alle vormen van interactie tussen klanten en klantambassadeurs aan bod kunnen komen. Via een webshop is er maximale controle op de wijze waarop informatie gedeeld wordt, via externe kanalen zoals review sites en social media diensten is er minder grip op het merkimago.