Voice search SEO is zoekmachine optimalisatie maar dan voor zoeken met spraak. Bij Voice search optimization gelden er andere richtlijnen dan bij reguliere SEO het geval is. Om hoger te scoren in Google met spraakgestuurde zoekopdrachten, zal de content op een website anders ingericht moeten worden om een goede ranking te behalen. Wijzigingen in het zoekalgoritme die in de laatste jaren zijn doorgevoerd geven in grote lijnen al de juiste weg aan naar Voice search optimization. Toch zal de focus niet voor iedere aanbieder hetzelfde zijn, aangezien lang niet iedereen gebruik maakt van zoeken met spraak. Met name bedrijven met een voornamelijk jonge doelgroep moeten rekening mee houden met deze vorm van optimalisatie. SEO bureaus verwachten veel van de komst van voice search en digitale assistenten, dus ook wij verwachten dat een deel van de Google searches in de toekomst afkomstig zullen zijn van digitale assistenten zoals Google Home.
Zoeken op basis van gesproken woorden komt steeds vaker voor, met name de jongere internetgebruikers geven de voorkeur aan spraakgestuurd zoeken. Met Voice search SEO wordt specifiek geoptimaliseerd op zoeken met gesproken woorden, en dat wijkt sterk af van de traditioneel getypte zoektermen.
Het spreekt haast voor zich dat gesproken zoekopdrachten gemiddeld genomen langer zijn dan opdrachten die getypt worden. Mensen spreken doorgaans ook sneller dan ze typen, zeker met een klein onscreen toetsenbord. Dat betekent meer focus op lange zoektermen bij Voice search SEO. Maar er zijn meer verschillen, zo wordt er vaker in vragen gezocht. Door teksten op websites vraaggestuurd te formuleren zal de kans op een betere positie in de zoekresultaten toenemen, Ook wordt er vaak al in een vroeger stadium van een aankooptraject met spraak gezocht. Wanneer iemand overweegt om een ring te kopen zal iemand bijvoorbeeld “gouden verlovingsring kopen” intypen, terwijl iemand die zoekt met spreken eerder “wat is het verschil tussen een verlovingsring en een trouwring?” zal gebruiken.
Sinds het zoekalgoritme van Google gebruik maakt van RankBrain wordt de context van alle content op een pagina beoordeeld op relevantie, niet alleen op specifieke keywords. Dit heeft ook invloed op de meer natuurlijke wijze van Voice Search. Optimaliseren is daarmee deels in handen van de webmaster, en wordt deels gestuurd door aanpassingen in het zoekalgoritme.