Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Verkoopoppervlakte is het deel van een winkel dat bruikbaar is voor verkoop aan klanten. Het betreft dus niet de totale winkeloppervlakte waar doorgaans ook een magazijn, kantine of administratieve ruimte toe behoren. Wat is verkoopoppervlakte en hoe kan hier optimaal gebruik van worden gemaakt?

Wat is verkoopoppervlakte?

Bij verhuur van bedrijfsruimte zijn er diverse manieren op het vloeroppervlak te bepalen. Als eerste is er Vloeroppervlakte (VO), wat staat voor het totale oppervlak van de vloer van een pand. Dit wordt onderverdeeld in meerdere opties zoals:

  • Bruto Vloeroppervlak (BV)
  • Netto Vloeroppervlak (NV)
  • Gebruiksoppervlak (GO)
  • Verhuurbaar Vloeroppervlak (VVO)
  • Gerealiseerd Nuttig Oppervlak (GNO)
  • Functioneel Nuttig Oppervlak (FNO)
  • Woon / Werk Oppervlak (WO)

Bij het huren of kopen van een winkelpand is het van belang om te weten waar de afmetingen precies voor staan. De betekenis van Verkoopoppervlakte staat voor het deel van de locatie dat gebruikt kan worden om klanten te laten winkelen. Alle andere ruimtes waar geen verkoopactiviteiten plaatsvinden vallen buiten deze meting. Hoewel er in bovenstaand lijstje met name rekening gehouden wordt met vierkante meters, kan een deel van de ruimte lager zijn dan bruikbaar is voor verkoop. Ook dit deel valt buiten de verkoopoppervlakte.

Hoe maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte?

Afhankelijk van het type winkel zal de indeling verschillen. Ook de constructie van het pand kan voordelen of juist uitdagingen bieden. Niet alle locaties zijn vierkant of rechthoekig, wanneer er kleine nissen aanwezig zijn kan dit van invloed zijn op het bruikbaar oppervlak. Het is daarom van belang om vooraf een vloerplan in te zien. Winkels met een groot assortiment zoals supermarkten maken doorgaans gebruik van een aantal horizontale rijen met schappen aan beide zijden van de rij. Bij diepere ruimtes kunnen één of meerdere verticale doorloop gangen aanwezig zijn. Op de intersecties worden vaak aanbiedingen of populaire artikelen geplaatst (kopstelling). Bij bijvoorbeeld fashion of interieur decoratie winkels is er doorgaans meer overzicht op de zaak om ‘rondneuzen’ te stimuleren.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z