Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De vaste boekenprijs is een wet in Nederland waarin gesteld wordt dat papieren boeken in de Nederlandse taal voor een vastgestelde prijs verkocht moeten worden. Het is niet toegestaan voor een (boek)winkel om een hogere of lagere prijs te hanteren. Het Commissariaat voor de Media ziet toe op de handhaving van deze wetgeving. Wat is de vaste boekenprijs en wat zijn de voor- en nadelen van deze wet?

Wat is de vaste boekenprijs?

De Wet op de vaste boekenprijs werd in 2005 ingevoerd, en wordt sindsdien steeds met vijf jaar verlengd. Daarin wordt gesteld dat boeken en muziekwerken die op papier worden gepubliceerd in oplages voor een vaste prijs verkocht moeten worden. Dit geldt alleen voor werken in de Nederlandse taal, Fries en officiële dialecten die in Nederland erkend zijn. Anderstalige boeken kennen geen prijsbescherming.

Waarom staat de prijs van boeken vast?

Er zijn twee redenen om vooraf een prijsstelling te bepalen:

  1. Boekwinkels kunnen concurreren met andere retailers die niet afhankelijk zijn van winst op boeken.
  2. Populaire auteurs dragen voor een deel de kosten voor werken van minder populaire auteurs om de diversiteit in werken te stimuleren.

E-books en Print On Demand (POD) boeken vallen niet onder deze wetgeving. Auteurs die zelf publiceren in oplages van meer dan één exemplaar per dag dienen hun werk te registreren bij het Commissariaat voor de Media. De CdvM vaste boekenprijs geldt alleen voor ‘papieren bladzijden’ die voorzien zijn van een titel, en bestemd zijn voor verkoop aan eindafnemers.

Kritiek op deze wetgeving

Niet iedereen is voorstander van de vorm van ‘price-fixing’, ook lijkt de wet niet eenduidig. Zo valt een Print On Demand boek met hoge verkoopaantallen niet onder deze wet, maar een boek met oplage van twee stuks wel. Nederlandse talen inclusief Fries worden beschermd, anderstalige boeken van Nederlandse auteurs die door Nederlandse uitgevers worden verkocht vallen niet onder deze wet. Auteurs kunnen ook niet hun zichtbaarheid vergroten door hun werk als ‘kassakoopje’ aan te bieden zonder toestemming van de CvdM, wat een vrije marktwerking remt.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z