Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Uitsmijter kan verschillende betekenissen hebben in de Nederlandse taal. Met betrekking tot marketing staat het voor een afsluitende tekst of slogan aan het einde van een promotionele boodschap. Binnen een traditioneel marketing model behoort het tot de activatie fase waarin een potentiële klant aangezet wordt tot het uitvoeren van een actie. Wat is een Uitsmijter en hoe wordt deze term nog meer gebruikt?

Wat is Uitsmijter?

Het AIDA model is het meest bekende voorbeeld van een Sales Funnel. Daarbij staat de eerste A voor Attraction of Awareness, de potentiële klant wordt op de hoogte gebracht van een product. En de laatste A staat voor Action, in deze fase wordt de geïnteresseerde persoon aangezet tot het uitvoeren van een handeling. Uitsmijter is een term voor de laatste zin in een promotionele boodschap die een persoon daadwerkelijk tot actie aanzet.

Hoe maak je Uitsmijters?

Een goede Uitsmijter maken is niet altijd even voor de hand liggend. Hoewel alle elementen van een wervende tekst uiteraard van belang zijn, zou je kunnen stellen dat de eerste en laatste regels de voornaamste elementen van reclame kopij zijn. Want de eerste regel moet voldoende attractiewaarde bezitten om de interesse bij de lezer op te wekken, terwijl de laatste regel de gewenste actie in gang moet zetten. Online kunnen wervende teksten en interactieve elementen gecombineerd worden, hier worden vaak termen gebruikt als “bestel nu” of “koop nu”. In andere media is er behoefte aan meer creatieve uitingen.

Smakelijk eten

De oorsprong van de Uitsmijter Hamkaas als gerecht is eenvoudig te verklaren. Het is namelijk gebaseerd op de Strammer Max uit Berlijn, een soortgelijke combinatie van brood en eieren. Waarom er gekozen is voor de Nederlandse naam is niet duidelijk. De betekenis van de persoon bij een gelegenheid die ongewenste gasten het pand uitwerkt is een stuk duidelijker, hierbij is het een directe verwijzing naar het werkwoord ‘uitsmijten’.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z