Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Uithangbord is een bord of plakkaat dat loodrecht op de gevel van pand wordt bevestigd, zodat het duidelijk zichtbaar is voor voorbijgangers. De vormgeving en het ontwerp van deze borden kan onderscheidend van aard zijn, of juist bedoeld zijn als herkenbare afbeelding zoals een bedrijfslogo. Wat is een Uithangbord en wat zijn verschillen tussen vroeger en nu?

Wat is Uithangbord?

Wanneer je door de winkelstraten loopt zul je lang voordat je de etalage kunt zien het Uithangbord van de winkel zien hangen. Door de hoogte is dit bord ook in een drukke winkelstraat duidelijk zichtbaar, de loodrechte positie op de gevel verhoogt de zichtbaarheid op afstand. We kennen het traditionele Uithangbord als nostalgisch decoratie middel van vroeger. Toen waren de afbeeldingen doorgaans een illustratie van de winkel die het betrof. Hiervoor werden algemeen herkenbare afbeeldingen gebruikt zoals een schaar bij een kleermaker. Een kapper had juist geen schaar maar een rol of paal met rood-wit motief. Naast logische illustraties voor een slager of bakker waren er ook minder voor de hand liggende afbeeldingen zoals de ‘gaper’ bij een drogist. De nostalgische variant wordt nu vooral toegepast voor ambachtelijke beroepen en winkels die een nostalgisch gevoel willen oproepen.

Moderne uithangborden

De opkomst van neon-verlichting heeft de zichtbaarheid van Uithangborden aanzienlijk verbeterd, met name in de avonduren. Het vormde ook een belangrijk visueel element in de film Blade Runner, waar een duistere omgeving werd verlicht door vele neon borden met wervende boodschappen. Daarmee is het zeker een vorm van marketing. Door lampen in- of uit te schakelen in een specifiek patroon is een eenvoudige vorm van animatie mogelijk. Op dit moment is het standaard Uithangbord doorgaans minder opvallend of decoratief, vaak wordt alleen de bedrijfsnaam in de vaste huisstijl gebruikt. Het betreft doorgaans ‘lichtbakken’ van semi-transparant kunststof die ook bij schemer en in het donker goed zichtbaar zijn. Daarmee behoort het tot de algemene branding van bedrijven en merken.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z