Uitfaseren staat voor het stapsgewijs afbouwen van de levering van producten. Dit geldt zowel voor fysieke producten als digitale producten zoals software. De redenen voor Uitfasering kunnen divers zijn, vaak betreft het producten en diensten waar een nieuwe versie voor beschikbaar is, of binnenkort uitgeleverd zullen worden. De leverancier blijft verantwoordelijk voor de wettelijke garantie en productondersteuning, ook nadat de productie gestaakt is. Wat is Uitfaseren en hoe verschilt dit met End-of-Life?
Wanneer er een nieuw model smartphone op de markt verschijnt met nog een extra camera en een groter (of juist weer kleiner) scherm, dan zal het oude type niet direct op de afvalberg gedumpt worden. Eerst zullen fabrikanten het product Uitfaseren, ze leveren geen nieuwe voorraad aan de winkels. Die zullen op hun beurt oude voorraden wegwerken door bijvoorbeeld een korting te geven op het oude product. Bij release van het nieuwe model zal het oude model bijna of geheel uitverkocht zijn. De algemene strategie gaat bij fysieke producten anders in zijn werk dan bij software:
Eerst zal de productie staken, de laatste voorraad wordt uitgeleverd aan de groothandel of retailers. Er zijn nog steeds onderdelen leverbaar, reparaties die onder de garantie vallen worden ook nog geproduceerd. Winkels zullen de oude voorraad verkopen, soms met korting afhankelijk van het product en de vraag.
Bij software is er geen sprake van productie of een restant voorraad. Er kan direct gestaakt worden met de levering van het digitale product, toch is ook hier Uitfaseren een optie. Zo kan de oude versie van een pakket bijvoorbeeld met korting worden aangeboden, met een speciale upgrade prijs voor het nieuwe pakket. Op deze wijze worden klanten gestimuleerd om tijdens de transitieperiode het product aan te schaffen.
De betekenis van Uitfaseren is niet hetzelfde als End-of-Life. Die term staat voor het einde van een productcyclus waarbij er geen ondersteuning meer wordt verleend door de fabrikant of producent.