Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

TYPO3 is een Open Source Content Management Systeem dat geschreven is in PHP en gratis te gebruiken valt onder de GNU General Public License. Het betreft een CMS dat vergelijkbaar is met WordPress, Drupal en Joomla en met name in Duitstalige landen populair lijkt te zijn. Wat is typo3 en hoe onderscheidt dit systeem zich van de rest?

Wat is typo3?

Omdat de code en content los van elkaar gekoppeld is, staat typo3 bekend als een zeer flexibel CMS. Er kunnen nieuwe extensies toegevoegd worden aan het basis systeem zonder additionele code te schrijven. Er is ondersteuning voor ruim vijftig talen wat publiceren in meerdere talen vereenvoudigd. Het wordt gebruikt voor de bouw van zowel hobby als professionele websites, van kleinschalig tot zeer uitgebreid. De ontwikkelaars beschouwen het pakket als een Enterprise Level oplossing wat een focus op zakelijk gebruik aanduidt. De basis werd gelegd in 1997 door Kasper Skårhøj, nu zijn ongeveer 300 personen betrokken bij de verdere ontwikkeling van dit Content Management Systeem. Naar schatting zijn er momenteel ruim een half miljoen installaties actief wereldwijd.

Indeling en features

Typo3 is wat betreft de structuur vergelijkbaar met de meeste moderne systemen waarbij content en layout gescheiden verwerkt worden. Daarnaast is er onderscheid te maken tussen het frontend en backend. Pagina’s vormen de basis voor invulling van een website, hier kunnen diverse media types in gebruikt worden zoals tekst, afbeeldingen, video en HTML code. Sinds 2003 is er een Extension Manager aanwezig, die het beheer van aanvullingen op het core systeem mogelijk maakt. Het basis systeem en de extensies werken naadloos met elkaar samen waarmee ze in feite een eenheid vormen. Via de backend kunnen deze extensies gedownload, geïnstalleerd en beheerd worden. Typo3 wordt met name gebruikt voor grote websites van organisaties zoals de Technische Universiteit van Berlijn, Leica Microsystems, Air France en Greenpeace.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z