Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Touchscreen is een scherm dat naast weergave ook gebruikt kan worden als een interactief apparaat. De functionaliteit van beeldschermen en bijvoorbeeld een muis of trackpad worden gecombineerd in één scherm. In plaats van een relatieve positionering zoals bij een muis pointer, is er sprake van een absolute bediening waarbij de positie van de vinger de gewenste interactie bepaalt. Wat is Touchscreen en wat zijn de mogelijke toepassingen van deze technologie?

Wat is Touchscreen?

Hoewel aanraakschermen al tientallen jaren bestaan, was het de introductie van smartphones die deze technologie populair heeft gemaakt bij de eindconsument. De eerste, algemeen verkrijgbare Touchscreens waren in staat één punt van contact te verwerken, later zouden Multitouch aanraakschermen ontwikkeld worden. Zo kun je bijvoorbeeld een kaart schalen door twee vingers uit elkaar te bewegen. Daarnaast werden de eerste commercieel verkrijgbare schermen uitgerust met ‘resistive’ technologie. De gebruiker moet druk uitoefenen op het scherm. Later zou ‘capacitive’ technologie de standaard worden, hierbij is slechts een lichte aanraking voldoende. Het nadeel van deze methode is dat het niet werkt wanneer de gebruiker (dikke) handschoenen draagt, ook bij lage temperaturen wordt de werking verminderd.

Zijn Touchscreens beter dan muizen?

Het grote voordeel van een Touchscreen is de directe interactie met de elementen op het scherm, muizen, trackpads etc. werken op basis van relatieve positionering. Een nadeel is dat een deel van het scherm niet zichtbaar is, daarnaast is het een minder nauwkeurige vorm van bediening. Met capacitieve pennen of speciale apparatuur zoals een Apple Pencil is het mogelijk om meer nauwkeurig het scherm te bedienen, waarmee het zelfs de functionaliteit van tekentablets zoals die van Wacom kan evenaren.

Meerdere input mogelijkheden

Bij een monitor Touchscreen zoals deze in laptops wordt toegepast is het aanraakscherm doorgaans bestemd als alternatieve bediening naast een muis of ander input apparaat. Omdat deze twee vormen van bediening anders werken, zal een besturingssysteem primair gericht zijn op één input methode. Zo is aanraking standaard bij een iPad, het is wel mogelijk om een muis aan te sluiten. Bij een Dell Touchscreen op een desktop computer zal juist de muis voorkeur genieten met aanraking als aanvullende optie.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z