Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

De Telecomwet of volledig Telecommunicatiewet is een Nederlandse wet die dateert uit 1998. In deze wetgeving staan de regels met betrekking tot de infrastructuur van communicatiemiddelen, met een focus op de liberalisering van het netwerk en de mogelijkheden voor mededinging. Wat is Telecomwet en welke mogelijkheden of restricties biedt deze wetgeving voor zowel bedrijven als consumenten?

Wat is de Telecomwet?

Het doel van de overheid is om iedereen vrije toegang te verschaffen tot een moderne en betrouwbare telecommunicatie infrastructuur. Hoewel aan het einde van de jaren tachtig al mogelijkheden bestonden om verbinding te maken met het internet, zou het tot het einde van de jaren negentig duren voordat internet ingeburgerd was. Naast bereikbaarheid via bijvoorbeeld telefonie is ook de beschikbaarheid van belang. Iedereen heeft recht op voldoende, betaalbare telecommunicatiemiddelen. Zo moeten noodnummers altijd bereikbaar zijn, en voorrang krijgen op andere diensten. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met nieuwe technologieën. De Telecomwet gaat over verschillende zaken waaronder:

  • Frequentiebeleid, dit is de wijze waarop draadloze frequenties verdeeld worden.
  • Telefoonnummer beleid, denk aan de splitsing van vaste en mobiele telefonie, of het gebruik van speciale 0800 of 0900 nummers.
  • Consumentenbescherming, zo zijn er regels gesteld met betrekking tot tarieven voor speciale nummers.
  • Privacybescherming, er is steeds meer aandacht gekomen voor het beschermen van privé gegevens online. Denk aan het ‘recht om vergeten te worden’.

De betekenis van de Telecomwet is in de loop der jaren veranderd, in 2016 werden er diverse wijzigen doorgevoerd waaronder de overstap naar andere providers, vergoedingen bij storing en continuïteit van alarmeringen. Naast de ACM ziet ook het Agentschap Telecom toe op de naleving van de regels.

Internationale afspraken

In aanvulling op de nationale wetgeving zijn er ook afspraken op Europees niveau gemaakt die betrekking hebben op Nederlanders. Denk aan het afschaffen van roamingkosten voor bellen binnen Europa, of de AVG privacy wetgeving.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z