Tag-on is een term voor een korte reclameboodschap die tot een langere boodschap eerder in het reclameblok behoort. Deze marketingterm maakt onderdeel uit van het meer ruime begrip Call-back, een verwijzing naar een eerdere boodschap of uiting. Wat is Tag-on en waarom worden reclameboodschappen op deze wijze herhaald?
Retentie staat voor het onthouden van informatie. Er zijn twee manieren om informatie in je op te nemen; memorisatie en begrip. Het alfabet leren we uit ons hoofd door te ‘stampen’, de letters hebben geen logische structuur dus wordt het alfabet geleerd door deze steeds opnieuw te herhalen. Kennis op basis van begrip gaat uit van een logische opeenvolging van informatie. De betekenis van een Tag-on is gebaseerd op het principe van herhaling en retentie. Het uitgangspunt is dat een reclameboodschap beter blijft hangen wanneer de boodschap binnen hetzelfde blok herhaald wordt.
Er zijn twee manieren om een Tag-on invulling te geven. Het kan een verkorte versie zijn van de voorgaande, langere reclamespot. Met name de conclusie van de spot zal hierin terugkeren. Het is ook mogelijk dat de Tag-on nieuwe informatie introduceert, waarmee het een continuatie wordt van de eerste boodschap. In beide gevallen is er een element van herkenning en herhaling aanwezig, met als doel de boodschap van de aanbieder te verankeren in het brein.
Met name op de radio is het gebruik van een Tag-on duidelijk herkenbaar, vaak betreft het een herkenbare jingle die even terugkeert. Denk aan “steeds verrassend altijd voordelig”. Zelfs zonder Kruidvat logo is het een herkenbare slogan. In reclameblokken op de televisie komen Tag-ons ook voor, in dit geval moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt met de uitzendgemachtigde omdat de positionering van de twee commercials van belang is voor het effect. Online kan het principe van een Tag-on of Call-back ook toegepast worden, bijvoorbeeld met een langere commercial voor een video, met een (interactieve) korte boodschap na de video.