Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een SubID is een serie alfanumerieke karakters die gegenereerd worden achter een redirect URL, op basis van een variabele die door de gebruiker is bepaald. Er bestaan diverse afkortingen voor dit concept zoals SID, MID en TID afhankelijk van het netwerk of platform waar ze toegepast worden. Wat is SubID en hoe werkt deze identificatiemethode?

Wat is SubID?

Voor marketing doeleinden kan het van belang zijn om individuele gebruikers of bezoekers te bepalen. Wanneer iemand bijvoorbeeld een nieuwsbrief ontvangt met daarin een link naar een blog, dan is het voor de marketing expert goed om te weten dat een bezoeker via de link in deze nieuwsbrief de pagina heeft bezocht. Bij een promotionele actie is het eveneens van belang om naast het bepalen van de promotionele uiting ook de specifieke ontvanger te identificeren. Dat is de betekenis van SubID, een identificatiemethode op basis van een unieke URL. Achter de normale hyperlink komt een serie karakters te staan die uniek zijn. Voor de gebruiker is het proces transparant, de informatie is met name voor de aanbieder nuttig om specifieke informatie aan het bezoek te koppelen.

Hoewel het systeem voor de bezoeker in principe transparant werkt, is het wel te zien aan de koppeling in de adresbalk. Ook bij het delen van een link zal de complete URL getoond worden.

Affiliate marketing

Een andere toepassing van SubID is voor Affiliate Marketing. Wanneer een aanbieder via een Affiliate Netwerk een product verkoopt, dan kunnen meerdere wederverkopers dit product vervolgens aanbieden. Door iedere Affiliate een unieke SubID toe te kennen kan worden bepaald welke wederverkoper de klant heeft doorgestuurd. Zo zal de doorverwijzende partij de overeengekomen commissie ontvangen. In de URL kan ook de positie worden opgenomen, zo kunnen de letters ‘BLB’ staan voor Banner Links Boven. Affiliate Netwerk Daisycon is een organisatie die gebruik maakt van dit soort identificatie.

Er is geen standaard formattering voor SubID’s buiten het feit dat ze moeten voldoen aan de standaard regels voor het samenstellen van URL’s.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z