Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

STIR is een afkorting die staat voor Short Term Interest Rates. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om de rentetarieven die worden afgesproken tussen financiële instellingen. Deze percentages kunnen bepaald worden op basis van dagelijkse waarden. Waar mogelijk wordt er gebruik gemaakt van tarieven op basis van drie maanden. Andere definities van Short Term Interest Rates zijn Money Market Rate en Treasury Bill Rate. In het laatste geval gaat het om een overheidsdocument dat aangeboden wordt op de markt. Wat is STIR en hoe verschilt deze afkorting met het Engelse werkwoord?

Wat is STIR?

De term STIR wordt vaak toegepast binnen financiële instellingen die onderling geld kopen en verkopen tegen een rentetarief dat bestemd is voor de korte termijn. Daarnaast kan het ook gebruikt worden om in het algemeen kortstondige en langdurige leningen van elkaar te onderscheiden.

Lening kort of lang?

Een lening kan een vaste of variabele looptijd hebben. Een hypotheek is een voorbeeld van een langlopende lening. Over het algemeen zal een lening voor korte duur een hoger rentetarief hebben dan een langlopende lening. Dit heeft deels te maken met urgentie; een persoon, bedrijf of ander type organisatie die snel geld nodig heeft zal bereid zijn om hier meer voor te betalen. Daarnaast levert een langlopende lening meer geld op omdat het percentage voor een langere periode loopt. Wanneer iemand bijvoorbeeld voor vijf jaar een lening afsluit, maar na een jaar het restant wil betalen, dan kan er een boeterente van toepassing zijn. In plaats van een Long Term Interest Rate wordt een Short Term Interest Rate berekend inclusief een extra bedrag. De geldverstrekker zou anders minder inkomsten genereren, daarnaast krijgen ze meer geld waar weer belasting over betaald moet worden.

De betekenis van STIR zoals deze hier gebruikt wordt is van toepassing op de afkorting S.T.I.R. Bij het Engelse werkwoord ToStir gaat het om roeren, dit is een term die gebruikt wordt in voedselbereiding en staat los van de afkorting voor Short Term Interest Rates.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z