Het zal je niet verbazen dat wanneer men spreekt van het “wereldwijde web” er regelmatig termen gebruikt worden die met spinnen te maken hebben. Bijvoorbeeld spiders die websites indexeren. Spinnenweb zoekmachine optimalisatie is ook een vaak gebruikte term om bezoekers te “vangen”, op basis van een structuur die overeenkomt met echte webben die spinnen maken. Wat is spinnenweb en hoe wordt dit gebruikt voor internet marketing?
Kijk naar het woord website, je staat er niet eens meer bij stil dat ook deze term begint met “web” zoals spinnen die maken. Een website is een klein web binnen een groter, wereldwijd web. En in ieder web kan de bezoeker worden “gevangen”. Bij online marketing worden consumenten vaak als prooi gezien waarbij de aanbieder de spin is die het web heeft ontworpen.
Hoe langer je een bezoeker vasthoudt op een website hoe meer voordeel je daar als aanbieder van zult behalen. Wanneer je in een webshop onder een product een aantal gelijksoortige producten laat zien maak je vergelijken eenvoudiger. Als iemand naar een printer kijkt zal er vaak een link naar de bijbehorende inktcartridges staan. Op informatieve websites worden blogartikelen gebruikt om door te linken naar andere pagina’s met diensten en producten.
Er is altijd een strijd om de bezoeker en de consument in het spinnenweb vast te houden. Met de opkomst van social media en de invloed van zoekmachines is deze strijd alleen maar heviger geworden. Facebook biedt naast persoonlijke berichten ook nieuwsberichten aan, je kunt (tweedehands) spullen kopen en verkopen, en naast YouTube is Facebook één van de grootste video platformen ter wereld. Google doet hetzelfde met Google Maps, Google Street View en Google Shopping. Daarnaast worden “rich snippets” gebruikt om naast de link ook direct informatie weer te geven in de zoekresultaten. De gebruiker hoeft het Google spinnenweb niet eens meer te verlaten.
Online is alle informatie met elkaar verbonden, waarbij commerciële partijen hun best doen de gebruiker in hun spinnenweb te vangen.