Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Spaarprogramma staat voor een overeenkomst waarbij bedrijven geld of een andere vorm van compensatie uitkeren voor het uitvoeren van bepaalde taken. Dit kunnen doelbewuste acties zijn, of indirect door bijvoorbeeld producten in een webshop aan te schaffen. De Engelse term voor dit soort programma’s is Get Paid To (GPT) program, het vertoont overeenkomsten met Loyaliteitsprogramma’s. Wat is een online Spaarprogramma en wat zijn voorbeelden van dit soort overeenkomsten tussen klant en winkel?

Wat is een Spaarprogramma?

Het DE Spaarprogramma is een begrip in Nederland. Normaal gesproken worden Nederlanders gezien als nuchtere mensen, tot het om zegeltjes sparen gaat. Er was een tijd dat Douwe Egberts winkels vol stonden met mensen die hun opgespaarde zegeltjes kwamen inwisselen voor koffiezetapparaten of andere producten. Het systeem bestaat nog steeds, inclusief knippen en inleveren. Omdat er geen kosten aan deelname verbonden zijn kan het als ‘gratis sparen’ worden aangemerkt.

Online Spaarprogramma’s

Albert Heijn is een andere bekende naam in zegeltjes sparen. Hierbij gaat het om betaalde zegels, bij het inleveren van een vol spaarboekje wordt de investering plus rente uitgekeerd. Wanneer een boekje niet wordt ingeleverd betekent dit dat er geld verloren raakt voor de spaarder. Albert Heijn is ondertussen overgestapt naar een online Spaarprogramma, wat niet alle klanten in dank hebben afgenomen.

Loyaliteitsprogramma

Naast de fysieke winkels zijn er ook diverse online Spaarprogramma’s die exclusief online opereren. Euroclix was in Nederland een merk in dit segment dat vroeg begon met een dergelijk programma. Door mails te ontvangen (en lezen) of enquêtes in te vullen werden Clix gespaard die ingewisseld konden worden voor een geldbedrag. Zo konden adverteerders doelgericht mailings versturen met de zekerheid dat berichten werden geopend, of middels enquêtes informatie inwinnen bij de consument. Bij een Loyaliteitsprogramma wordt automatisch gespaard door klant te zijn van een bedrijf. Zo bieden diverse webshops punten in ruil voor het kopen van producten. Deze punten kunnen later worden ingewisseld voor korting op producten of cadeau’s.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z