Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

SMTP staat voor Simple Mail Transfer Protocol, een communicatieprotocol voor het verzenden van e-mails. De huidige versie dateert uit 2008, de originele specificaties werden bepaald in 1981. Wat is SMTP en hoe verschilt het met IMAP en POP3 protocollen?

Wat is SMTP?

Hoewel elektronische berichten al sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw bestaan, werd de basis voor SMTP gelegd in de jaren zeventig. ARPANET, het systeem van de Amerikaanse regering, heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld. De twee voornaamste inspiraties voor het Simple Mail Transfer Protocol waren het Mail Box Protocol uit 1971 en de wijzigingen van John Postel in 1980, die de noodzaak voor FTP wegnamen. Postel zou in november 1981 de eerste versie van het SMTP-Protocol introduceren.

De meeste e-mail clients voor eindgebruikers maken gebruik van het SMTP-protocol om berichten te verzenden naar een mailserver, waarbij uitgaande berichten via poort 587 of 465 verlopen. Voor het ontvangen van berichten worden voornamelijk IMAP en POP3 gebruikt. Daarnaast zijn er specifieke Protocollen zoals Exchange ActiveSync die gebruik maken van afwijkende poorten.

Standaard werkt het als volgt:

  • Het MAIL commando bepaalt het retouradres.
  • Het RCPT commando bepaalt de ontvanger van het bericht, er kunnen meerdere ontvangers zijn.
  • Met DATA wordt de start van de tekst aangegeven en de inhoud, wat losstaat van de ‘envelop’.

Zenden en ontvangen

SMTP is specifiek bedoeld voor het verzenden van berichten. Het ontvangen vindt plaats via IMAP of POP3 waarbij het IMAP-Protocol de huidige standaard is geworden voor de meeste gebruikers, vanwege de gecentraliseerde wijze van toegang tot e-mail op meerdere apparaten. SMTP voor Office 365 in Outlook verloopt via het server adres smtp.office365.com met poortnummer 587. Naast gebruikersnaam en wachtwoord is er ook authenticatie vereist om een verbinding tot stand te brengen. Bij SMTP voor Gmail is het server adres smtp.gmail.com met poortnummer 465 voor SSL verbindingen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z