Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Smart Speaker of ‘slimme luidspreker’ is een apparaat dat niet alleen geluid kan produceren, maar ook uitgerust is met één of meerdere microfoons om geluid op te nemen. Door een Smart Speaker te koppelen met het internet is het mogelijk om te zoeken met spraak, daarnaast kunnen apparaten en diensten in huis worden bediend op basis van een Smart Home of Domotica netwerk. Dit met behulp van een Smart Assistant/Slimme assistent.

Wat is een Smart Speaker?

Deze luidspreker maakt gebruik van een microfoon, een internetaansluiting en spraakherkenningssoftware voor een breed scala aan toepassingen. De functionaliteit is voor een deel afhankelijk van de software en hardware die gekoppeld is aan de Smart Speaker. Er zijn meerdere fabrikanten van dit soort luidsprekers, die gebruik maken van spraakassistenten zoals Google Assistent, Amazon Alexa of Apple Siri. Een aantal van deze apparaten zijn primair bedoeld om vragen van gebruikers te beantwoorden zoals de Amazon Echo Dot, andere apparaten zijn in eerste instantie bedoeld om geluid te produceren zoals de Sonos One Smart Speaker.

Hoe werkt een Smart Speaker?

Naast de bekende woofers en tweeters is er ook een microfoon aanwezig om geluid op te nemen. Er wordt (meestal draadloos) verbinding gemaakt met het internet. Door de microfoon te activeren kan een gesproken commando of vraag worden opgenomen, met als gevolg een actie die de software in gang zet. Dit kan een zoekopdracht zijn zoals “hoe warm wordt het vandaag?” of het bedienen van een apparaat in huis zoals “zet de verwarming een graadje hoger”. De software kan spraak omzetten naar een gekoppelde actie.

Mogelijkheden in de praktijk

Wanneer de Smart Speaker wordt gekoppeld aan andere ‘slimme’ apparaten is het mogelijk om lampen, elektrische gordijnen, de thermostaat of andere apparatuur in huis te bedienen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van diensten als YouTube, Spotify of Netflix met spraakbesturing. Producten bestellen is ook een optie. Wat betreft privacy is er een speciaal activatie commando, hoewel het wel mogelijk is om zonder heractivatie meerdere vragen te stellen of opdrachten te geven.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z