Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Smart Assistant of Slimme Assistent is een software toepassing die in staat is om op basis van een vraagstelling een antwoord te genereren of een actie uit te voeren. Dit kan het bedienen zijn van apparaten of een zoekopdracht uitvoeren via internet door middel van Voice Search. Dit soort software wordt veel toegepast in Smart Home of Domotica systemen waarbij diverse producten en diensten aan elkaar worden gekoppeld. Er zijn verschillende manieren om een Smart Assistant te bedienen, bijvoorbeeld via een app of op basis van spraakcommando’s.

Wat is de functie van een Smart Assistant?

Een slimme assistent kan handelingen uitvoeren of informatie opzoeken voor de gebruiker, een deel van deze acties worden (deels) autonoom uitgevoerd zonder invloed van de gebruiker. Een groot deel van de functionaliteit is afhankelijk van een internetverbinding om informatie op te zoeken en geavanceerde koppelingen te maken.

Slimme assistent buiten de Smart Home

Met een slimme assistent is het bijvoorbeeld mogelijk om snel afspraken in te plannen, wanneer het bijna zover is zal de assistente een seintje geven. Als het gaat regenen wordt aanbevolen een paraplu mee te nemen. Dit zijn allemaal afzonderlijke acties die als een keten aan elkaar worden geregen. Zonder één of meerdere vervolgacties kan men niet echt spreken van een ‘intelligent’ systeem.

Smart Assistant binnen de Smart Home

“Doe de lampen aan en sluit de gordijnen” is een typisch commando dat je binnen een Smart Home kunt geven aan de assistent. Toch is dat niet geheel ‘intelligent’ te noemen. Wanneer een lichtsensor detecteert dat het donker wordt en deze acties zelfstandig uitvoert wordt het systeem al ‘slimmer’. Een zelflerende thermostaat is een goed voorbeeld van slimme technologie, omdat dit systeem nagenoeg autonoom werkt en in staat is om nieuwe informatie te gebruiken in het maken van beslissingen.

Keuze uit slimme assistenten

Google Assistent ligt voor de hand, ook Siri van Apple, Alexa van Amazon en Cortana van Microsoft zijn in staat om op commando’s te reageren en in zekere mate te anticiperen op de gebruiker. Door het gebruik van kunstmatige intelligentie kunnen deze assistenten bijleren en ‘slimmer’ worden.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z