Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Skyscraper betekent letterlijk Wolkenkrabber, dit is een zeer hoog flatgebouw. Daarnaast komt deze term terug in diverse soorten populaire media, binnen online marketing is het bekend als één van de standaard bannerformaten. Wat is een Skyscraper en wat zijn andere standaard banners?

Wat is een Skyscraper?

Een wolkenkrabber is een hoog, verticaal gebouw. Niet verwonderlijk dus dat een verticaal georiënteerde banner ook een Skyscraper genoemd wordt. Het betreft een bannerformaat van 120×600 pixels. Dit bannertype is populair vanwege de hoge doorklikratio. De zichtbaarheid is goed zonder de content op de pagina te verstoren. In het gebruik van animerende banners kunnen Skyscrapers soms wel als storend worden aangemerkt. Het relatief grote schermoppervlak dat deze banner inneemt in combinatie met de langdurige zichtbaarheid vanwege de hoogte leent zich niet altijd voor zeer in het oog springende advertenties. Omdat het Skyscraper fr maat afwijkt van standaard beeldscherm verhoudingen is het doorgaans noodzakelijk om grafische ontwerpen specifiek in te delen voor dit formaat. Andere veelgebruikte bannerformaten zijn:

  • Leaderboard met 728×90 pixels
  • Full banner met 468×60 pixels
  • Medium rectangle met 300×250 pixels
  • Large rectangle met 336×280 pixels

Er is ook een brede Skyscraper met 160×600 pixels die in praktijk weinig toegepast wordt. De eerste banner werd in 1994 gepubliceerd op de website van HotWired (later Wired). Het betrof een advertentie voor telecombedrijf AT&T.

Skyscrapers in populaire media

Het fenomeen wolkenkrabber is bekend, en wekt zowel ontzag als angst op. Niet alleen voor mensen met hoogtevrees, na de aanslag op de Twin Towers op 9-11 in 2001 zijn deze gebouwen plotseling controversieel geworden. Zo werden de Twin Towers in de film Spider-Man in 2002 verwijderd. In 2010 kwam de Wii game Skyscraper uit, in 2018 zou een gelijknamige film met Dwayne Johnson volgen. Het presidentschap van Donald Trump heeft de aandacht voor verticale structuren ook weer voor het voetlicht gebracht, zo is de Trump Tower regelmatig in het nieuws geweest.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z