Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een sitemap of een site map is een lijst waarin alle pagina’s van een website staan. Het geeft de structuur aan van de site en de navigatiestructuur. Er zijn websites die de sitemap visualiseren voor de bezoeker, maar ze zijn vooral van belang voor webdesigners en voor zoekmachines om een website te indexeren. Wat is een sitemap en hoe kunnen zoekmachines deze informatie lezen?

Definitie sitemap

De meeste websites bestaan uit een aantal hoofdpagina’s en subpagina’s. Het betreft vaak een boomstructuur met vertakkingen waarbij gerelateerde pagina’s gebundeld worden. Een sitemap vormt de basis voor een webdesigner om een website van een logische structuur te voorzien. De gebruiker kan eenvoudig navigeren en de juiste informatie vinden. Sommige websites laten de sitemap zien aan de gebruiker, in de meeste gevallen is dit niet nodig zolang de navigatie niet te gecompliceerd is. Voor zoekmachines is de sitemap van belang om de pagina’s te indexeren. Naast een overzicht van de pagina’s kan er ook een waarde aan de pagina’s worden toegekend. Dit wordt beschreven in een sitemap.xml.

XML sitemaps

Google nam het initiatief voor een sitemaps protocol. Veel pagina’s op websites zijn standaard niet zichtbaar voor zoekmachines omdat de gebruiker eerst een handeling moet verrichten om deze te zien. Denk aan een pagina achter een invulformulier. Met een XML sitemap bestand kan de webmaster de volledige structuur van een website weergeven voor webcrawlers. Na Google zouden ook andere zoekmachines gebruik maken van dit protocol, XML sitemaps worden ondersteunt door Google, Bing, Yahoo en Ask.

Met een XML sitemap kan de webmaster snel en accuraat de structuur van een website zichtbaar maken voor indexering in de zoekmachines. Wijzigingen in de sitestructuur hoeven niet meer handmatig te worden doorgegeven. Het is overigens aan het algoritme van de zoekmachine om te bepalen of, en op welke wijze de sitemap informatie wordt gebruikt.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z