Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

SIRE staat voor Stichting Ideële Reclame. Deze onafhankelijke stichting werd opgericht in 1967 door de gezamenlijke communicatie sector met als doel maatschappelijk relevante onderwerpen onder de aandacht te brengen van zowel het Nederlandse publiek als opinieleiders en besluitvormers. Wat is SIRE en wat zijn voorbeelden van hun campagnes?

Wat is SIRE?

Vanwege de sociaal-maatschappelijke onderwerpen die SIRE campagnes onder de aandacht brengen, zou je wellicht denken dat deze organisatie aangestuurd wordt door de regering. Dit is niet het geval, het betreft een onafhankelijke stichting zonder banden met de Rijksoverheid. Zelf zien ze als voornaamste missie de maatschappij een beetje mooier maken.

Niet altijd breed gedragen

Naast onderwerpen waar eigenlijk iedereen het over eens is, worden ook meer controversiële onderwerpen aangekaart. Zo wil SIRE een maatschappelijk debat op gang brengen. De communicatie sector is vaak bezig met commerciële belangen, en deze zijn niet altijd even goed te rijmen met maatschappelijke belangen. Door als onafhankelijke organisatie boodschappen naar buiten te brengen kunnen ze het publieke debat sturen zonder risico voor schade aan een merk of organisatie.

Voorbeelden van campagnes

De eerste campagne in 1967 was een oproep tot medemenselijkheid met als titel “Man lag 5 dagen dood in woning”. Andere onderwerpen waren bijvoorbeeld respect voor hulpverleners, kinderen die een scheiding meemaken, geslachtsziekten en meerdere campagnes rondom het gevaar van vuurwerk. De publicatie van SIRE campagnes vind plaats via dezelfde kanalen als reguliere advertenties, daarmee wordt ook dezelfde brede doelgroep bereikt. Of de acties daadwerkelijk effect hebben is lastig te bepalen omdat de onderwerpen vaak ruim uit te leggen zijn en niet eenvoudig opgelost kunnen worden.

Een heel ander gebruik van deze term is een merk basgitaren, waarvan Sire Marcus Miller V3 en 4 populaire modellen zijn. Dit bedrijf is op geen enkele wijze gekoppeld aan SIRE (geschreven met hoofdletters). Er is wel ooit een campagne geweest om bij luid muziek maken rekening te houden met de buren, zo is er toch een kleine koppeling te maken.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z