Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Server-side scripting is een techniek die wordt toegepast in web development. Scripts op een webserver worden geactiveerd die een resultaat weergeven op basis van de gebruiker die verbinding maakt met de website. Dit is een andere methode dan een statische webpagina die altijd op dezelfde wijze zal worden geladen. De scripts kunnen in meerdere talen worden geschreven. Wat is Server-side scripting en hoe werken deze scripts?

Wat is Server-side scripting?

Kort nadat JavaScript voor browsers werd geïntroduceerd in 1994 zou de optie om Server-side scripting toe te passen binnen de Netscape Enterprise Server toegevoegd worden. Het volgende jaar zou Fred DuFresne de basis leggen voor betekenis van Server-side scripting zoals dit nu toegepast wordt. Een bekend voorbeeld van deze technologie is de Google zoekmachine, die op basis van een specifieke vraag een maatwerk antwoord geeft. Ook Wikipedia genereert resultaten op basis van deze methode. Het is mogelijk om scripts te schrijven in een groot aantal programmeertalen waaronder:

  • ASP
  • Java
  • Lue
  • Perl
  • PHO
  • Ruby

Hoewel het dynamische HTML pagina’s betreft, dient deze technologie niet verward te worden met Dynamic HTML (DHTML) wat een term is voor interactieve webpagina’s. Naast HTML is het ook mogelijk om op deze wijze andere bestandstypen te genereren zoals PDF bestanden.

Server-side en Client-side

Voorheen werden scripts uitgevoerd op het systeem van de gebruiker, daarbij is er minder flexibiliteit om de mogelijkheden van internet optimaal te benutten. Dit wordt Client-side scripting genoemd. Door scripts op afstand uit te voeren, direct op de Server, kunnen pagina’s dynamisch gegenereerd worden op basis van de vraag vanuit de client. In praktijk hoeft er niet voor ieder scenario een individuele pagina ontwikkeld te worden, de Server kan een selectie maken uit aanwezige elementen. Bijvoorbeeld JavaScript en VBScript code kan zowel op de client als op de host computer uitgevoerd worden. Het betreft in dit geval scripts die geen informatie of functionaliteit met elkaar delen.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z