Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

SEO optimalisatie staat voor het optimaliseren van websites om de positie in de zoekresultaten te verbeteren. Zoekmachine marketing is van belang om de vindbaarheid te verhogen. Door webpagina’s te ontwikkelen volgens de richtlijnen van het zoekalgoritme kan de ranking verbeterd worden, ook zonder betaalde advertenties te plaatsen. Wat is SEO optimalisatie en waarom klopt deze term eigenlijk niet?

Wat is SEO optimalisatie?

Net zoals de term PIN nummer dubbelop is omdat de letter “N” reeds voor “Nummer” staat, is SEO optimalisatie ook niet juist omdat de “O” hier voor “Optimalisatie staat. Toch wordt deze schrijfwijze vaak gebruikt omdat dit soort jargon niet bij iedereen bekend is. Zoekmachine optimalisatie is te verdelen in twee categorieën; Search Engine Optimisation en Search Engine Advertising. Bij de eerste categorie worden online elementen buiten de zoekmachine geoptimaliseerd om te voldoen aan de richtlijnen van het zoekalgoritme, bij de tweede categorie betreft het betaalde advertenties en andere elementen die betaald worden aangeboden door de exploitant van de zoekmachine.

Search Engine Optimisation

Het Google algoritme toetst een webpagina op honderden verschillende kenmerken, om zo de meest relevante pagina’s bij een zoekopdracht weer te geven. Welke kenmerken dit precies zijn is niet bekendgemaakt, toch zijn er veel criteria achterhaald door specialisten. Dit zijn enkele meetpunten om de ranking te bepalen:

  • Backlinks vanuit andere websites.
  • Aantal bezoekers op een pagina.
  • Vermelding van specifieke woorden of termen.
  • Lengte van pagina’s in woorden.
  • Gebruik van afbeeldingen en video.

SEO uitbesteden

Je kunt als aanbieder zelf de marketing uitvoeren, online kun je ook SEO uitbesteden aan een SEO bureau. Net zoals met andere vormen van promotie geldt, hebben ook hier de specialisten kennis en ervaring waardoor het marketing budget efficiënt ingevuld kan worden. Ook de wijzigingen in het zoekalgoritme zijn van belang, wanneer hier geen rekening mee wordt gehouden kan de ranking in de zoekresultatenpagina’s snel dalen. Zo worden praktijken als keyword spamming afgestraft met penalties, door nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie wordt SEO optimalisatie uitdagender.

Weten hoe je website scoort op het gebied van SEO?  Doe onze gratis SEO-analyse.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z