Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Scraper site is een website die content kopieert van andere sites, met als doel inkomsten te genereren op basis van gekopieerde content. Naast teksten kan de inhoud ook bestaan uit informatie over personen en organisaties, producten die aangeboden worden voor verkoop en andere soorten content. De pagina kan deels of volledig bestaan uit gekopieerde content, het ‘Scrapen’ kan handmatig uitgevoerd worden, meestal betreft het een geautomatiseerd proces. Wat is Scraper site en waar ligt de grens tussen verwijzen en kopiëren?

Wat is Scraper site?

Het woord ‘scraping’ betekent letterlijk ‘schrapen’ of ‘krabben’. Zo wordt een wolkenkrabber in de Engelse taal een ‘skyscraper’ genoemd. Dit is ook een type banner dat hoger is dan breed, toch is dit niet de betekenis van Scraper site. Hierbij gaat het om websites die content verzamelen van andere sites, en deze zonder expliciete toestemming van de bron herpubliceren. De reden hiervoor is doorgaans een bron van inkomsten genereren met een minimum aan eigen investering.

Is Scraping legaal?

Wanneer een website auteursrechtelijke content kopieert en publiceert zonder toestemming van de oorspronkelijke auteur, dan zal dit doorgaans niet legaal zijn. Maar er bestaat wel een ‘citaatrecht’, wat onafhankelijke entiteiten toestaat om auteursrechtelijk werk te citeren en te herpubliceren. Er is een grijs gebied tussen content kopiëren en koppelingen leggen met bestaande content. Zoekmachine Google kan als voorbeeld van een Scraper site genoemd worden, maar omdat er een toegevoegde functionaliteit van toepassing is, worden zoekmachines doorgaans niet aangemerkt als Scraper sites.

Feiten vallen niet onder auteursrecht

Een website als Beslist.nl indexeert producten en prijzen bij verschillende winkels, Kieskeurig.nl doet hetzelfde maar voegt hier ook eigen content aan toe zoals gebruikersreviews. In beide gevallen betreft het kopiëren van feitelijke informatie met een link naar de bron, dit is toegestaan. Wanneer het creatieve werken betreft zonder vermelding van de oorspronkelijke auteur is dit niet legaal volgens de auteurswet.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z