Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Schrijven is schrappen is een schrijfwijze die werd bedacht door de Vlaamse auteur Willem Elsschot. Door de Elsschotproef uit te voeren kun je overbodige woorden in een tekst schrappen zonder de betekenis van de zin te verliezen. De term werd bedacht door Godfried Bomans. Wat is Schrijven is schrappen en hoe werkt dit voor teksten op het internet?

Wat is Schrijven is schrappen?

Kort maar krachtig heeft ongeveer dezelfde betekenis als Schrijven is schrappen. Gebruik niet meer woorden dan strikt noodzakelijk is om een boodschap over te brengen. Het is een minimalistische kijk op schrijven, die soms tegen de natuur van auteurs in lijkt te gaan. Het gaat uit van tekst als een manier om een concept over te dragen, waarbij alle woorden die geen meerwaarde bieden geschrapt worden. Er zijn verschillende redenen om teksten in te korten zoals:

  • De leesbaarheid wordt vergroot door woorden te schrappen.
  • De tijd om een tekst te lezen wordt verkort wat de retentie van informatie kan verhogen.
  • De kern van de boodschap komt duidelijker over zonder ruimte voor meerdere interpretaties.

Deze stijlvorm is niet geschikt voor alle teksten, het dient dan ook meer als richtlijn dan als harde regel. Zo zijn er auteurs waaronder Stephen King die hun stijl juist ontlenen aan lange en uitgebreide teksten die nauwelijks ingekort worden voor publicatie. Juridische documenten moet vaak zeer uitgebreid opgesteld worden, wat voor een leek onleesbaar is maar juridisch sluitend moet zijn. Teksten uit de politiek kenmerken zich wel door een overvloed aan woorden waarbij het mantra Schrijven is schrappen wel degelijk van toepassing is.

Teksten voor SEO schrijven

Het schrijven van teksten voor het web heeft een zichtbare impact gehad op de schrijfstijl van auteurs. In plaats van teksten opstellen voor lezers, worden pagina’s geschreven volgens de richtlijnen van het zoekalgoritme. Zo worden specifieke zoektermen gebruikt in een nauwkeurig bepaalde frequentie, pagina’s die langer zijn scoren doorgaans beter op de zoekresultaten pagina’s (Longread). De leesbaarheid verhogen is belangrijk, maar de vindbaarheid staat op de eerste plaats.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z