Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Schreefloos lettertype heeft in tegenstelling tot een letter met Schreef geen kleine streepjes aan de uiteinden van de afzonderlijke lijnen. In de Engelse taal heet deze vorm Sans Serif, dit is een Franse term. Toch wordt in de Franse taal het woord Linéales gebruikt. In drukwerk worden nog vaak letters met Schreef gebruikt, op beeldschermen geldt het tegenovergestelde. Wat is Schreefloos en waarom worden deze lettertypes meer gebruikt dan voorheen?

Wat is Schreefloos?

Er zijn veel lettertypes, de meeste daarvan passen in één van de volgende drie categorieën:

  1. Schreefletters met kleine streepjes aan de uiteinden.
  2. Schreefloze letters zonder extra streepjes.
  3. Decoratieve letters met als doel een uniek karakter uit te stralen.

Een Schreefloos lettertype gebruikt de meest eenvoudige vorm van een letter, waarbij alleen de lijnen zoals deze bij een letter behoren afgebeeld worden. Je zou kunnen stellen dat deze fonts daarmee ook ‘saaier’ zijn om te zien, toch is er behoorlijk wat variatie in lettertypen aanwezig. Een bekend voorbeeld van een Schreefloos font is Helvetica, ook Arial en Futura zijn Schreefloze lettertypes die vaak worden gebruikt. Een decoratieve letter kan ook zonder Schreven ontworpen worden, maar de gehele uitstraling voldoet niet aan de normen voor een standaard Schreefloze letter.

Is duidelijk altijd beter leesbaar?

Dat Schreefloze letters duidelijk zijn als afzonderlijke karakters valt niet te ontkennen, wanneer er woorden gevormd worden is dit niet per definitie het geval. Woorden met Schreefletters vormen meer een eenheid, de extra lijntjes leiden de ogen over een pagina. Op papier komt dit doorgaans prettiger over. Op beeldschermen is dit niet het geval, zeker niet op oudere schermen met een relatief lage pixeldichtheid. Er zijn niet voldoende beeldpunten om kleine details duidelijk weer te geven, vandaar dat er op computers doorgaans Schreefloze fonts gebruikt worden. Gedrukte media wordt ook steeds vaker opgemaakt met een Schreefloos lettertype.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z