Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Het SCHERPER-model is een model dat de essentie van online conversie inzichtelijk en ‘scherp’ maakt. Het betreft een afkorting van de woorden Scan, Channels, Helpful, Engagement, Relation, Proof, E-commerce en Retention. Dit model maakt onderdeel uit van het Handboek Conversie en Customer journey mapping van auteur Patrick Petersen. Wat is SCHERPER-model en waarom is er gekozen voor deze acht onderdelen?

 

Wat is SCHERPER-model?

Er zijn veel boeken geschreven over marketing, vaak door buitenlandse auteurs. Patrick Petersen is een Nederlands online marketeer met ervaring in zowel B2B als B2C. Hij schreef het boek “Handboek Conversie en Customer journey mapping” waar het SCHERPER model onderdeel van uitmaakt.

Dit is de betekenis van het SCHERPER-model:

  • Scan: De consument scant diverse soorten content en kanalen (channels).
  • Channels: De benadering is van grote invloed op het conversiepad, dit kan Multichannel, Crosschannel of Omnichannel zijn.
  • Helpful: Bij het eerste contact dient er een relatie tot stand gebracht te worden, die voor, tijdens en na een aankoop standhoudt. Ook co-crowdsourcing en co-creatie behoren tot dit onderdeel.
  • Engagement: De betrokkenheid dient continu uitgebreid te worden door bijvoorbeeld de juiste touchpoints aan te bieden, via content, storytelling en dialogen in het conversiepad van de bezoeker.
  • Relation: Er dient een focus te liggen op een langdurige relatie, en niet de korte termijn omzet die te behalen valt.
  • Proof: Zowel online als sociaal dienen er recensies, likes, retweets en andere aanbevelingen te bestaan die een merk, product of bedrijf meer krediet bieden. Dit wordt ook wel Soft Conversion genoemd.
  • E-commerce: Er wordt harde conversiedoelen gesteld, dit kan een aantal downloads zijn, leads of gerealiseerde verkopen.
  • Retention: Loyaliteit dient beloond te worden, de klant moet tevreden zijn over alle stappen binnen het conversietraject. Dit vereist een hoogwaardige dienstverlening en betrokkenheid vanuit de aanbieder. Het boek waar bovenstaand model deel van uitmaakt is volgens de auteur het meest complete boek over online conversie optimalisatie en growth hacking.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z