Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Schap is een plank in een kast of aan de wand. Winkels maken gebruik van Schappen om hun waren uit te stallen voor klanten. Er zijn verschillende materialen mogelijk, de wijze van inrichten kan van invloed zijn op het koopgedrag. Wat is een Schap en hoe wordt het winkelend publiek verleid om producten in hun winkelkarretje of mandje te leggen?

Wat is een Schap?

Een winkel waar je zelf producten uitzoekt alvorens deze af te rekenen bij de kassa is een typisch beeld van de twintigste eeuw. Daarvoor werden producten vaak in kleine aantallen gekocht bij een balie, de winkelier had enkele Schappen met waren om uit te kiezen. Het concept van winkels waar mensen zelf doorheen lopen is betrekkelijk recent. Voorraadbeheer speelt een belangrijke rol in winkels met dit soort inrichting, als een Schap leeg is kan dit negatief uitpakken voor de verkoop. Daarnaast is er de praktijk van ‘spiegelen’, waarbij producten naar voren worden geschoven zodat het geheel er altijd gevuld uitziet. Het is bij producten met een beperkte houdbaarheid van belang om nieuwe producten achteraan te positioneren.

Budget supers zoals de Aldi en Lidl hebben een bewuste keuze gemaakt om producten niet eerst uit te pakken, maar in dozen aan te bieden. Dit bespaart kosten op vakkenvullers, ook is de kans op breuk kleiner. Het moedigt daarnaast ook aan om meer stuks van een artikel te kopen. 

Een IKEA Schap in de winkel is vergelijkbaar met reguliere Schappen in andere winkels, daarnaast bevindt zich juist voor de uitgang een magazijn met artikelen die klanten zelf uit de stelling kunnen nemen op basis van artikelnummer. Hiermee wordt de klant in de rol van ‘orderpicker’ geplaatst, wat kostenbesparend werkt voor de winkel.

De kopstelling bevindt zich aan de kopse kant van een stelling in de winkel. Het is een positie die goed zichtbaar is, en daarom vaak gebruikt wordt om speciale promoties uit te stallen. Er zijn verschillende materialen mogelijk waarbij metalen uitvoeringen zoals RVS Schappen de voorkeur genieten.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z