Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Run Of Channel of afgekort ROC staat voor een type online advertentie waarbij de banner, de afbeelding of ander mediatype zal verschijnen op ieder kanaal van een publicist. Dit kan een uitgever zijn of een advertentienetwerk. De adverteerder heeft geen directe invloed op de plaatsing, maar kan wel specifieke kenmerken aangeven die voor de aanbieder van toepassing zijn. Over het algemeen wordt er een volume gebaseerd kostenmodel gehanteerd waarbij de kosten per weergave relatief laag liggen. Wat is Run Of Channel en welke invloed behoudt de adverteerder?

Wat is Run Of Channel?

Als je een lokale bakker bent, en je wilt adverteren, dan ligt het voor de hand om een advertentie te plaatsen in een lokale publicatie. Als de doelgroep groter is, bijvoorbeeld in het geval van een webshop met levering aan huis, dan kan het net wijder worden uitgeworpen. In dat geval kan een Run Of Channel strategie een goede methode zijn om veel mensen te bereiken zonder zeer specifiek te bepalen wie de advertentie onder ogen krijgt. De voornaamste limitatie is het gekozen advertentienetwerk.

Kiezen voor een advertentienetwerk 

Er is onderscheid te maken tussen advertentienetwerken die afspraken hebben gemaakt met een groot aantal afzonderlijke websites zoals AdSense van Google, en Run Of Channel netwerken die behoren tot een mediagroep zoals DPG. In het eerste geval kun je op de meest onverwachte plekken dezelfde advertentie onder ogen krijgen, bij de mediagroep zal de verspreiding beperkt blijven tot de titels DPG voert waaronder het AD en de Telegraaf.

Minder kosten, minder zeggenschap

Hoewel er een zekere vorm van differentiatie bestaat zoals de keuze in regio, leeftijd of bijvoorbeeld een hobby, kan de adverteerder niet precies kiezen waar de advertentie vertoond wordt. De beheerder van het netwerk zal op basis van een algoritme bepalen waar de uiting het meeste rendement oplevert, daarbij kunnen ook belangen van de uitgever een rol spelen. De betekenis van Run Of Channel leent zich vooral voor bedrijven die zich richten op een breed publiek, voor niche marketing is deze aanpak minder geschikt.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z