Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Royalty Free is een term die van toepassing is op auteursrechtelijk beschermde werken, die zonder de verplichting om commissie te betalen gebruikt kunnen worden. Het overdragen van gebruiksrechten heeft geen invloed op de auteursrechten die bij de originele auteur blijven. Deze wijze van licenseren komt met name voor in audiovisuele media zoals foto’s, videoclips en muziek. Wat is Royalty Free en hoe verdienen auteurs aan dit soort content?

Wat is Royalty Free?

Een foutieve veronderstelling die vaak gemaakt wordt is dat Royalty Free betekent dat de content gratis te gebruiken is. Dit is niet juist, het werk in kwestie is ‘vrij van rechten’, het woord ‘free’ staat dus niet voor ‘gratis’. Er zijn overigens wel Photostock Free diensten zoals StockFree, Pixabay en Pexels die een groot aantal rechtenvrije beelden aanbieden. In dat geval betreft het dus Copyright Free, de gebruiker kan zonder betaling gebruik maken van de content.

Verdienmodel bij gratis te gebruiken materiaal

Een serie mooie foto’s of videoclips maken om ze vervolgens gratis weg te geven. Waarom zou iemand dit doen? Zoals we hierboven al hebben vermeld staat Royalty Free niet voor gratis, al kan dit voor de eindgebruiker wel het geval zijn. Veel fotografen, filmers en componisten licenseren hun materiaal aan bedrijven die Stock materiaal aanbieden. Een klant kan een specifiek werk in een niet-exclusieve licentie kopen, dit betekent dat andere klanten hetzelfde werk kunnen aanschaffen. Het is ook mogelijk dat de klant een vast bedrag betaalt voor toegang tot een complete Royalty Free library zoals Videoblocks. In dit geval kunnen artiesten per download een kleine commissie tegemoet zien.

Goedkoop materiaal maar niet exclusief

Een voordeel van dit materiaal is doorgaans het lage bedrag in vergelijking met originele werken die in opdracht gemaakt worden. Een nadeel is het niet-exclusieve karakter van het materiaal. Zo is Rebecca Ariane Givens het meest bekende fotomodel ter wereld geworden, terwijl haast niemand haar bij naam kent. En Kevin MacLeod is een componist die vaker is gehoord dan de meest beroemde muzikanten ter wereld.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z