Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Een Robot is een machine die naast het verwerken van informatie ook in staat is om fysieke taken uit te voeren. Er zijn modellen die na configuratie werkzaamheden kunnen verrichten volgens een vast patroon, daarnaast zijn er zelflerende Robots die middels Kunstmatige Intelligentie zelfstandig kunnen opereren en bijleren. Wat is een Robot en hoe groot is het risico dat ze mensen overbodig zullen maken?

Wat is een Robot?

Het concept van de Robot bestaat in fictie al veel langer dan in de werkelijkheid. De film “Metropolis” heeft het iconische beeld van een machine die lijkt op een mens bekend geïntroduceerd bij een groot publiek. In praktijk lijken veel Robots niet op mensen, en worden ze juist ontworpen om tekortkomingen in het menselijk lichaam op te lossen met technologie. Naast kostenbesparing kunnen Robots ook uitkomst bieden in situaties waar het voor menselijk personeel te gevaarlijk zou zijn. Denk aan oorlogsgebieden of omgevingen met gevaarlijke stoffen. Hoewel er vaak als eerste aan Androïdes gedacht wordt die lijken op mensen, kun je ook een ‘slimme’ stofzuiger als de Xiaomi Roborock S50 onder deze categorie scharen. Het voornaamste verschil met reguliere huishoudelijke apparatuur is het zelfstandig uitvoeren van taken.

Cobots vervangen niet maar helpen

De meeste Robots zijn ontwikkeld om autonoom te functioneren, Cobots zijn specifiek ontworpen om een aanvullende rol te spelen en samen te werken met mensen. Dit kunnen machines zijn die een specifieke rol vertolken, daardoor zijn deze Collaboratieve Robots vaak compacter en eenvoudiger te verplaatsen in vergelijking met een ‘standaard’ Robot.

De Olympische Spelen voor Robots

WRO staat voor World Robot Olympiad, deze organisatie stimuleert jongeren vanaf zes jaar tot universiteitsniveau om te participeren in Robotics competities. Het doel is om deze technologie te promoten als middel binnen STEM educatie. Een heel ander soort competitie is Robot Wars, waarbij machines het uitvechten tot de schroot erop volgt. Hierbij is er overigens sprake van bediening op afstand door mensen, de machines hebben geen autonomie in handelen.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z