Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

RGB is een additief kleurmodel waarbij Rood, Groen en Blauw licht wordt gecombineerd om verschillende kleurschakeringen te creëren. Het betreft een standaard die voornamelijk wordt gebruikt voor televisies, computerschermen en projectors. Voor drukwerk worden doorgaans andere kleurmodellen gebruikt zoals CMYK. Wat is RGB en hoe kun je RGB online weergeven?

Wat is RGB?

Kleuren mengen met verf werkt op een andere wijze dan kleuren mengen op een beeldscherm. De primaire kleuren zijn Rood, Geel en Blauw, terwijl op schermen doorgaans Rood, Groen en Blauw gebruikt worden. Met gele en blauwe verf kun je een groene kleur mengen, met RGB waarden zul je rood, groen en blauw in gelijke verhouding moeten mengen om geel te krijgen. Zo werkt een additief kleurmodel, gekleurd licht zal bij overlapping steeds lichter van kleur worden. Deze methode wordt gebruikt in zowel opname apparaten zoals videocamera’s en scanners, als in weergave apparatuur zoals televisies en smartphones. De kleuren worden niet overal hetzelfde weergegeven, omdat niet ieder scherm op dezelfde wijze gekalibreerd is. Zo is het mogelijk dat een televisiescherm neigt naar oranje, terwijl een computerscherm juist meer neigt naar blauw bij weergave van dezelfde content. Professionals maken daarom gebruik van gekalibreerde schermen voor een accurate weergave.

Verschil tussen sRGB en Adobe RGB

sRGB staat voor ‘standaard Rood Groen Blauw’, een kleurruimte die werd ontwikkeld door HP en Microsoft met als specifiek doel het gebruik op beeldschermen, internet en voor printers. Dit is een standaard kleurruimte voor afbeeldingen die hier geen specifieke informatie voor bevatten. Adobe RGB biedt een grotere ruimte, met name in het groen, en kan meer kleurinformatie bevatten. Een nadeel hiervan is de weergave op een standaard RGB scherm, waar het beeld mogelijk wat flets wordt weergegeven. Wanneer er in RAW formaat wordt gewerkt kan later de gewenste kleurruimte worden gekozen.

HDR ofwel High Dynamic Range kan het dynamisch bereik van een beeldscherm verbeteren waarmee het beter overeenkomt met het bereik van het menselijk oog. Dit is geen kleurruimte zoals RGB.

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z