Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

RFID staat voor Radio Frequency Identification. Dit is een draadloos protocol dat werkt op basis van elektromagnetische golven, met als doel tags uit te lezen die bevestigd zijn aan objecten. Een tag is voorzien van een zeer kleine radio transponder bestaande uit een ontvanger en zender. Wat is RFID en waar worden deze tags zoal gebruikt?

Wat is RFID?

Een RFID tag is een zeer kleine transponder die in staat is om zowel informatie te zenden als te ontvangen. Het kleine formaat maakt het ideaal om deze chips voor uiteenlopende toepassingen te gebruiken. Zo worden de tags gebruikt in productie omgevingen om producten in verschillende fasen van de productie te volgen. Ook huisdieren kunnen voorzien worden van een RFID chip met unieke informatie om het dier aan de eigenaar te koppelen.

Het was Léon Theremin, de uitvinder van een muziekinstrument dat zijn naam draagt, die in 1945 een afluisterapparaat ontwikkelde voor de Sovjet Unie dat radiogolven kon verzenden met hoorbare informatie. Deze passieve constructie zonder batterij heeft de basis gelegd voor RFID technologie.

Voorbeeld van een leesapparaat

Met een Reader voor RFID kun je tags lezen. De Chainway C72 is een voorbeeld van een RFID Reader. Het lijkt op een telefoon met handgreep, het systeem werkt dan ook op basis van het Android besturingssysteem. Dit soort Handheld Readers zijn in principe kleine computers met specifieke hardware en software aan boord om draadloos informatie te kunnen lezen en verwerken.

Hoe zit het met de privacy?

Omdat het zo eenvoudig en laagdrempelig is om objecten uit te rusten met RFID tags, bestaat er bezorgdheid omtrent het waarborgen van de privacy. Zo is het mogelijk om geld, kleding, dieren en zelfs mensen te voorzien van een identificatiechip. Hiervoor zijn de ISO/IE 18000 en ISO/IEC 29167 standaarden ontwikkeld, die gebruik maken van cryptografie om data te beveiligen. Omdat apparatuur zoals de Chainway C72 tot maar liefst 15 meter draadloos informatie kan lezen, is de bezorgdheid om informatie bloot te stellen aan omstanders zeker een punt van aandacht.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z