Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

RFID staat voor Radio Frequency Identification. Dit is een draadloos protocol dat werkt op basis van elektromagnetische golven, met als doel tags uit te lezen die bevestigd zijn aan objecten. Een tag is voorzien van een zeer kleine radio transponder bestaande uit een ontvanger en zender. Wat is RFID en waar worden deze tags zoal gebruikt?

Wat is RFID?

Een RFID tag is een zeer kleine transponder die in staat is om zowel informatie te zenden als te ontvangen. Het kleine formaat maakt het ideaal om deze chips voor uiteenlopende toepassingen te gebruiken. Zo worden de tags gebruikt in productie omgevingen om producten in verschillende fasen van de productie te volgen. Ook huisdieren kunnen voorzien worden van een RFID chip met unieke informatie om het dier aan de eigenaar te koppelen.

Het was Léon Theremin, de uitvinder van een muziekinstrument dat zijn naam draagt, die in 1945 een afluisterapparaat ontwikkelde voor de Sovjet Unie dat radiogolven kon verzenden met hoorbare informatie. Deze passieve constructie zonder batterij heeft de basis gelegd voor RFID technologie.

Voorbeeld van een leesapparaat

Met een Reader voor RFID kun je tags lezen. De Chainway C72 is een voorbeeld van een RFID Reader. Het lijkt op een telefoon met handgreep, het systeem werkt dan ook op basis van het Android besturingssysteem. Dit soort Handheld Readers zijn in principe kleine computers met specifieke hardware en software aan boord om draadloos informatie te kunnen lezen en verwerken.

Hoe zit het met de privacy?

Omdat het zo eenvoudig en laagdrempelig is om objecten uit te rusten met RFID tags, bestaat er bezorgdheid omtrent het waarborgen van de privacy. Zo is het mogelijk om geld, kleding, dieren en zelfs mensen te voorzien van een identificatiechip. Hiervoor zijn de ISO/IE 18000 en ISO/IEC 29167 standaarden ontwikkeld, die gebruik maken van cryptografie om data te beveiligen. Omdat apparatuur zoals de Chainway C72 tot maar liefst 15 meter draadloos informatie kan lezen, is de bezorgdheid om informatie bloot te stellen aan omstanders zeker een punt van aandacht.

RFID of NFC?

RFID is de afkorting van Radio Frequency Identification, NFC staat voor Near Field Communication. NFC is een draadloze vorm van communicatie die onder de hoofdcategorie RFID valt. Er zijn dus overeenkomsten, NFC heeft wel enkele unieke kenmerken. Zo is het bereik van een NFC tag aanzienlijk korter. Waar RFID 8 meter kan overbruggen is dit bij een NFC tag slechts 10 centimeter. Dit is geen beperking maar juist een beveiliging om ongeoorloofd gebruik op afstand tegen te gaan. Een RFID tag is alleen bestemd om uit te lezen terwijl NFC in twee richtingen werkt. Zo is het mogelijk om naast te ontvangen ook data te verzenden.

Toepassingen van RFID en NFC

Om gebruik te maken van RFID is speciale hardware nodig, deze technologie wordt niet gebruikt in producten voor consumenten. Dit is anders bij NFC dat wel terug te vinden is in consumenten elektronica. Denk aan een smartphone of een smartwatch waarmee je kunt betalen bij een pinautomaat of kassa.

Bij werken in een magazijn biedt RFID als voordeel dat meerdere tags simultaan gescand kunnen worden terwijl een NFC tag beperkt is tot slechts één tag. Met RFID kan bijvoorbeeld een doos met meerdere items gescand worden terwijl dit met NFC per stuk moet gaan. Hoewel het dus verwante technologieën zijn worden de mogelijkheden en restricties afgestemd op de specifieke toepassing. Eenvoudig gesteld is Radio Frequency Identification een technologie voor de zakelijke markt terwijl Near Field Communication vooral door consumenten wordt gebruikt.

Wearable RFID technologie

Betalen met je horloge is mogelijk dankzij een ingebouwde NFC chip. Deze technologie bestaat al enige jaren, in 2018 zou Nordic ID met een soortgelijke toepassing komen voor de industrie. In dit geval betreft het een smartwatch met RFID chip. Met deze wearable is het mogelijk om handsfree informatie uit te lezen terwijl de gebruiker beide handen vrij houdt om andere werkzaamheden te verrichten. Een voorbeeld van deze technologie is tracking van gereedschap op een bouwwerf. Een ondernemer gaf aan dat personeel tot wel 30 procent van de tijd bezig was met gereedschap zoeken, met een wearable die een grote afstand kan overbruggen wordt de locatie van objecten bepalen aanzienlijk eenvoudiger.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z