Download jouw gratis SEO Checklist!
46 checks voor ijzersterke SEO vriendelijke content

Direct gratis in je mailbox
2.400 marketeers en ondernemers gingen je voor
Wekelijks de beste content in je mailbox

Officieel wordt het reptielenbrein “Triune Brain” genoemd, dit verwijst naar het deel van de hersenen dat naast aandacht ook verantwoordelijk is voor beslissingname. Daarmee is dit bij uitstek het gebied waar marketing zich op richt. Hoewel de interpretatie van het reptielenbrein vaak op een onvolledige en vereenvoudigde wijze toegepast wordt, heeft het toch een belangrijke invloed op internet marketing. Wat is reptielenbrein en werkt marketing op dit deel van de hersenen echt?

Definitie reptielenbrein

De hersenen zijn verdeeld in drie segmenten; het buitenste gedeelte, het midden en het reptielenbrein. Het buitenste en meest recente deel is verantwoordelijk voor de verwerking van geschreven taal, complex denkvermogen, rekenen en rationaliseren. Het midden regelt de emotionele reacties ofwel het onderbuikgevoel. Het oudste deel noemen we het reptielenbrein. Dit deel van de hersenen regelt onze instincten en overlevingsdrang. Hiermee gaan we pijn uit de weg, het regelt besluitname.

Reptielenbrein in marketing

Omdat het triune brain het maken van beslissingen regelt, is het logisch dat marketing professionals zich hier op richten. Enkele methodes om in te spelen op dit deel van de hersenen zijn:

  • Pijnplekken blootstellen: Wat is het probleem?
  • Egoïsme aanspreken: Hoe kan dit jouw leven verbeteren?
  • Belang door contrast: Dit is verkeerd, zó maak je het beter!
  • Waardebepaling: Dit product of deze dienst levert je veel op!
  • Begin en einde: Een duidelijk verhaal van A tot Z.
  • Visualisatie: De klant kan zich de oplossing voorstellen en begrijpen.
  • Emotie: De klant krijgt er een (goed) gevoel bij, dit kan overigens ook inspelen op angstgevoelens.

Wat zoekt een klant?

Door direct in te spelen op de “pijn” van de klant kun je de aandacht trekken, alleen een oplossing bieden is niet voldoende. Daarna biedt je pas een oplossing aan. Zo ontdekte Domino’s Pizza dat de “pijn” niet het gebrek aan pizza was, maar de onzekerheid van het tijdstip bij bezorging. Door een bezorgsysteem met “tracking” van de pizza aan te bieden steeg de omzet enorm.

Hoewel de functie van het reptielenbrein op wetenschappelijk gebied wat achterhaald is, vormt het nog steeds voor een groot deel de aanpak van marketing professionals.

Volg ons online

Regelmatig delen we inhoudelijke kennisvideo’s op YouTube.
Volg ons op Instagram voor minder officiële posts.
Blijf op de hoogte via LinkedIn van blogs en zakelijk nieuws.
Volg ons op Facebook.

Al onze begrippen

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z